Kuula kalliossa, ei kallossa

Oletko löytänyt omituisen esineen? Näytä tunnistamaton löytösi ja aarremaanalla.comin jäsenet yrittävät auttaa sinua selvittämään mistä on kysymys.
karikoo
Viestit: 14
Liittynyt: 04 Syys 2011, 20:08
Paikkakunta: Perniö

Kuula kalliossa, ei kallossa

Viesti Kirjoittaja karikoo »

Tämmönen kuula, n.40 mm halkaisija, löytyi keväällä sammaleen alta kivenheitonpäästä kotitalosta. Kansalaisen karttapaikasta koitin kattoa olisko joku rajapyykki, kiinteistöraja, mutta ei. Töissä joku ehdotti "korkeuspulttia", mutta kartassa ei ole mitään korkeuslukemaa.
Kuva
HannuM
Metallinetsijä
Viestit: 447
Liittynyt: 01 Kesä 2019, 18:40
Paikkakunta: Oulu

Re: Kuula kalliossa, ei kallossa

Viesti Kirjoittaja HannuM »

Terve. Asutko rannikolla? Täällä perämeren rannoilla olen joskus nähnyt vastaavan "kuulan" . Joku kertoi sen liittyvän maanpinnankohoamisen mittaamiseen. Tyyliin " pallukan korkeus merenpinnasta". Täällähän tuo ilmiö on kohtalaisen voimakas ja maamme pinta-ala kasvaa jatkuvasti ja merenpinta taas vastaavasti pakenee. Joten tuo "korkeuspultti" on mielestäni hyvä arvio ja olen siis työkaverisi kanssa samaa mieltä :D
karikoo
Viestit: 14
Liittynyt: 04 Syys 2011, 20:08
Paikkakunta: Perniö

Re: Kuula kalliossa, ei kallossa

Viesti Kirjoittaja karikoo »

Olisko kymmenkunta km linnuntietä merelle. Tuosta maanpinnankohoamisesta olikin työkaverin kanssa juttua. Kiitos vastauksesta!
Avatar
Fisherman
Kunniajäsen
Viestit: 1696
Liittynyt: 18 Elo 2011, 20:15
Paikkakunta: Tampere

Re: Kuula kalliossa, ei kallossa

Viesti Kirjoittaja Fisherman »

Kyllä noita löytyy sisämaastakin. Aika moneen olen piippailu-uran aikana törmännyt. Viimeksi viime viikolla. Yleensä ovat olleet kiintokallioilla mäkien korkeimmilla paikoilla sammaleen alla.
-Xp Deus
-Garrett At Pro
Vanhin löytö kivikaudelta, + kupurasolkia, punnuksia, nuolenkärkiä, keihäänkärki (55,5 cm), dirhemeitä, kirveitä ym. n. 400-1100 jKr
Paras löytö on tämä harrastus
MPE ry
Avatar
Jasser
Raavas Tonkija
Viestit: 765
Liittynyt: 08 Maalis 2013, 19:07
Paikkakunta: Rusko

Re: Kuula kalliossa, ei kallossa

Viesti Kirjoittaja Jasser »

XP Deus 2
Muuta alan roinaa..
dunnock
Metallinetsijä
Viestit: 157
Liittynyt: 11 Maalis 2011, 07:45

Re: Kuula kalliossa, ei kallossa

Viesti Kirjoittaja dunnock »

Fisherman kirjoitti: 09 Kesä 2020, 15:43 Kyllä noita löytyy sisämaastakin. Aika moneen olen piippailu-uran aikana törmännyt. Viimeksi viime viikolla. Yleensä ovat olleet kiintokallioilla mäkien korkeimmilla paikoilla sammaleen alla.
Hieman ohi aiheen...
Krh:ssa Intin aikaan noista korkopulteista, peruspisteistä, miksi kukakin niitä nimittää, lähdettiin merkitsemään tuliaseman tarkka paikka. Mittaryhmällä oli suuntakehä, mittavaijeri ja/tai et-mittari, merkkikeppejä ja mitta Au:lla millimetripaperitaso jossa oli X ja Y koordinaatit. Pultin tarkat koordinaatit oli kartalla ja siitä sitten vaaksottiin oikeat koordinaatit kolmiomittauksella tuliasemalle. Samalla tavalla teki tulenjohtoporukka tulenjohtopaikalle tarkan paikkamäärityksen, josta maalien koordinaatit saatiin suunnan ja etäisyyden perusteella. Nykyisin nuo taitaa olla jo museokamaa, sateliitit hoitaa paikannuksen.
Aika tiheässä noita on maastossa, voi olla myös iso kuusiokantapultti pieksetty kannan tasalle kallioon/isoon kiveen porattuun reikään ja maalattu punaiseksi.
Paavo Peltorengas
Viestit: 23
Liittynyt: 21 Kesä 2020, 20:57
Paikkakunta: Stadi & Sauvo

Re: Kuula kalliossa, ei kallossa

Viesti Kirjoittaja Paavo Peltorengas »

Noita korkopollia on lyöty aika taajaan asutuille alueille sihen aikaan kun viemäröintejä alettiin rakentaa, ne kun virtaavat paremmin alamäkeen.
Vastaa Viestiin