Kokemäki 28.-30.9.2019 Kuulutus 8 hehtaarin peltoalueen luovutuksesta harrastekäyttöön

Ilmoitukset tapahtumista, yhteispiipparoinneista ja -tapaamisista sekä muut ilmoitusluonteiset asiat tällä alueella.
Mikko Eskola
Viestit: 8
Liittynyt: 13 Syys 2019, 16:23
Paikkakunta: Kokemäki

Re: Kokemäki 28.-30.9.2019 Kuulutus 8 hehtaarin peltoalueen luovutuksesta harrastekäyttöön

Viesti Kirjoittaja Mikko Eskola »

Lehdistötiedote Kokemäen Villiönsu-vannon muinaisjäännöksistä 18.10.2019

Villiönsuvannon uudelta asuinalueelta tarkastellaan menneisyyttä

Kuva

Arkeologiset koeojat, Pöhinöiden polut ja maanrakennusurakointia Villiönsuvannon uudella asuinalueella. Kuvaaja: Jere Leppänen, Muuritutkimus Oy

Kokemäenjoen pohjoisrannalla Villiön pellolla suoritettiin 15.-16.10.2019 muinaismuistolain edellyttämiä arkeologisia koekaivauksia kaavoitetuilla katulinjoilla ja tonteilla, joiden tulosten johdosta alueella aloitetaan laajemmat tutkimukset ensi viikolla. Alueen arkeologinen potentiaali tuli esiin alueella syyskuun lopussa, kun pelto oli luovutettu metallinilmaisinharrastajille, jolloin pellolta löytyi jo uutisoidun tasavarsisoljen lisäksi muitakin myöhäiseen rautakauteen ajoittuvia metalliesineitä.
Kokemäen kaupunki, Vesihuolto Oy, maanrakennusurakoitsija K. Hemmilä ja Satakunnan Museo sopivat hyvässä yhteisymmärryksessä arkeologisten koetutkimusten ja jatkotutkimusten järjestämisestä. Näiden tekijäksi kilpailutuksella valittiin Muuritutkimus Oy, joka parhaillaan tekee tutkimuksia myös muun muassa Turun Kauppatorilla ja Turun linnassa. Alueen vesihuollon ja katujen rakentaminen jatkuu häiriöttä samanaikaisesti kiinteistä muinaisjäännöksistä vapaalla osuudelle kaava-aluetta.
Villiönsuvannon uudella asuinalueella tehtiin katulinjojen lisäksi koeojia huutokaupattaville rantatonteille. Tutkimusten tavoitteena on kartoittaa alueella sijaitsevan muinaisjäännösalueen laajuutta ja säilyneisyyttä sekä ajoitusta. Nyt tehtyjen arkeologisten koetutkimusten perusteella pellon alla on havaittu jäänteitä ainakin rautakautisesta asutuksesta. Uusi asuinalue on siis kelvannut muinaisellekin Kokemäen väelle.
Auringossa kylpevän Villiönsuvannon loivien rantojen entiset ja tulevat asuinpaikat sijaitsevat Pyhänkorvankosken alapuolisessa suvannossa muinaisen Kokemäen toiseksi suurimman kylän vieressä.
Satakunnan museon Amanuenssi Leena Koivisto: ”Kokemäeltä tunnetaan useita rautakaudelle ajoittuvia kalmistoja, joita on myös tutkittu erityisesti 1970- ja 80-luvuilla. Sen sijaan rautakaudelle ajoittuvia asuinpaikkoja ei aikaisemmin ole tunnettu. Kaikkiaan Satakunnassa rautakautisen väestön asuinpaikoista on vain niukasti tietoja. Yleisesti on oletettu, että kylät ovat saattaneet sijaita samoilla paikoilla kuin myöhemmät keskiaikaiset kylät, ja jäljet varhaisemmasta esihistoriallisesta asutuksesta ovat jääneet myöhemmän rakentamisen alle ja tuhoutuneet. Villiönsuvannon asuinpaikan tutkimuksista onkin nyt mahdollista saada täysin uutta tietoa rautakauden elämästä Satakunnassa.”
Maankäyttöinsinööri Mikko Eskola: ”Muinaiset Kokemäjen asukkaat jättivät itsestään uudelle asuinalueelle muistutuksen ja haluavat osan veroäyreistään takaisin. Onneksi Kokemäellä suhtaudutaan positiivisesti kaupungin rikkaaseen menneisyyteen ja löydöistä ei tarvitse hyssytellä. Läheiseltä Käräjämäeltä löydetty rautakautinen lintuneula on yksi Kokemäen kaupungin tunnuksista.”

Vesihuoltoteknikko Teemu Peltonen: ”Mikäli talvi ei tule etuajassa saataneen suunnitellut tutkimukset tehtyä, niin ettei varsinainen kunnallistekniikan ja katujen rakentaminen viivästy urakkasopimuksen mukaisesta aikataulusta. Tulevaan kesään jää todennäköisesti muutaman tulevan tontin osalle tutkittavaa, joka viivästyttänee kyseisten tonttien vapautumista rakentamiselle.”
”Nyt kun alueelta on löytynyt selviä merkkejä muinaisesta asutuksesta, on luonnollisesti hyvä, että alue tutkitaan huolellisesti ja sinne kätkeytynyt menneisyys saatetaan ”päivänvaloon”. Ehkä löydöt tuovat tutkijoille puuttuvia palasia alueen historian tutkimuksiin ja tarkempaa selvyyttä miten ja missä muinaiset ihmiset alueella elelivät”
Alueelle järjestetään opastettu tutustuminen tiistaina 22.10. klo 16 olkilinnalta lähtien nuorten liikunnallisen Pitkis-Pöhinät tapahtuman yhteydessä. Pysäköinti Rantavuon kadun varteen tai Elersinkujan kautta Villiönsuvannon pellon Kuurolantien päähän. Alueella liikkuminen on muutoin kiellettyä, koska kyseessä on aktiivinen maanrakennustyömaa.

Tiedotteen laativat:
Kokemäen kaupungin maankäyttöinsinööri Mikko Eskola ja
Muuritutkimus Oy:n arkeologi Maija Helamaa.

Lisätietoja antaa ensisijaisesti maankäyttöinsinööri Mikko Eskola,
mikko.eskola@kokemaki.fi p. p. 040 488 6210.
Avatar
smacine
Kunniajäsen
Viestit: 1038
Liittynyt: 15 Marras 2009, 23:41
Paikkakunta: etelä-pirkanmaa

Re: Kokemäki 28.-30.9.2019 Kuulutus 8 hehtaarin peltoalueen luovutuksesta harrastekäyttöön

Viesti Kirjoittaja smacine »

Juuri tämänkaltaista esimerkkiä koko Suomi kaipaa. Ollaan ylpeitä menneisyydestämme, jonka pohjalle on hyvä rakentaa tulevaisuutta. Hatun nosto Kokemäelle!
Ihminen on omien ajatustensa vanki.
Avatar
iipe
Kunniajäsen
Viestit: 3323
Liittynyt: 25 Marras 2011, 12:36
Paikkakunta: Pori

Re: Kokemäki 28.-30.9.2019 Kuulutus 8 hehtaarin peltoalueen luovutuksesta harrastekäyttöön

Viesti Kirjoittaja iipe »

Jeep! Isot kiitokset kaupungille ja Mikolle! Todella kiitettävää kaikinpuolin!! :)
Taivas varjele mitä sieltä tulee!
moderaattori
Avatar
vinkula
Viestit: 21
Liittynyt: 17 Touko 2017, 16:59
Paikkakunta: Rauma

Re: Kokemäki 28.-30.9.2019 Kuulutus 8 hehtaarin peltoalueen luovutuksesta harrastekäyttöön

Viesti Kirjoittaja vinkula »

iipe kirjoitti: 18 Loka 2019, 23:23 Jeep! Isot kiitokset kaupungille ja Mikolle! Todella kiitettävää kaikinpuolin!! :)
smacine kirjoitti: 18 Loka 2019, 21:37 Juuri tämänkaltaista esimerkkiä koko Suomi kaipaa. Ollaan ylpeitä menneisyydestämme, jonka pohjalle on hyvä rakentaa tulevaisuutta. Hatun nosto Kokemäelle!
Yhdyn edellisiin kommentteihin. Isot kiitokset myös täältä!
SteelShot
Innostunut Etsijä
Viestit: 66
Liittynyt: 01 Heinä 2019, 16:58
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Kokemäki 28.-30.9.2019 Kuulutus 8 hehtaarin peltoalueen luovutuksesta harrastekäyttöön

Viesti Kirjoittaja SteelShot »

Voi perse kun nyt vasta monta kuukautta myöhässä löysin tämän ketjun :cry: Ei olisi ollut edes pitkä matka tuonne piippailemaan... :(
XP Deus
‐-----------------
- 1605 4 Mark - Karl IX
- 1571 4 Mark hopea klippinki
- 1448 - 1481 1 Hvid - Christian I
- 2 öre 1573
- 2 öre 1591
------------------
Käy tilaamassa metallinetsintä Youtube kanavani: www.youtube.com/c/ramsundi
Vastaa Viestiin