Löydetyt vanhat esineet

Oletko löytänyt omituisen esineen? Näytä tunnistamaton löytösi ja aarremaanalla.comin jäsenet yrittävät auttaa sinua selvittämään mistä on kysymys.
Avatar
Mr 600
Innostunut Etsijä
Viestit: 60
Liittynyt: 13 Marras 2009, 21:37
Paikkakunta: Hausjärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mr 600 »

Tuo Pyhä Yrjö teema löytyy myös keskeltä Venäjän vaakunaa. :shock:
Garrett AT Pro
Garret pro-pointer
Volvo L 60 F
Avatar
Keseppa
Kunniajäsen
Viestit: 2951
Liittynyt: 18 Joulu 2008, 12:20
Paikkakunta: Kokkola

Viesti Kirjoittaja Keseppa »

Noita neuloja on minun käsien kautta kulkenut joitakin ja olen itse pitänyt niitä vaatteiden kiinnittiminä. Vastaavia löytyy paljon tuoreempiakin versioita joita olen löytänyt ihan ostamistani kuolinpesistä. Useimmat näkemäni on ollu pyöreitä mutta myös litteitä olen nähnyt. Lisäksi noita on ilmeisesti enimmäkseen ollut puisina. Esimerkiksi vanhoissa kansallispuvuissa on käytetty vaateneuloja.

Piippu tikuissa/rasseissa, vanhoissakin on litteä pää, joskus kourumainen ilmeisesti kuupan imureijän aukiporaamista varten. Useasti litteä pää on myös hieman leveämpi kuin neula muuten. Pelkällä pyöreällä neulalla ei olisi paljoa virkaa piippuhommissa.
make_vaa
Metallinetsijä
Viestit: 320
Liittynyt: 26 Touko 2008, 12:12

Viesti Kirjoittaja make_vaa »

joo se hevosen pää on KAUHAVALAASESTA eli puukon pää :D
itsenäisyys turvataan joka päivä!
Avatar
Maverick
Raavas Tonkija
Viestit: 988
Liittynyt: 02 Heinä 2009, 14:08
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Maverick »

Jaa se olikin Kauhavanshakin nappula.
Vitae pars historia est.
SamiS
Viestit: 25
Liittynyt: 15 Maalis 2009, 11:29
Paikkakunta: Kaarina

Viesti Kirjoittaja SamiS »

Entä jos noi "piipunrassit" olisikin hiusneuloja? Se selittäisi hyvin löytöjen suuren määrän ja koristeellisuuden.
CS990XD
Museoviraston arkeologi
Viestit: 1
Liittynyt: 08 Maalis 2010, 16:39
Paikkakunta: Helsinki

Museovirasto kommentoi

Viesti Kirjoittaja Museoviraston arkeologi »

Löydöt ovat hienoja myös alan ammattilaisen näkökulmasta – erityisesti pieni Pyhä Georgios & lohikäärme -ikoni on tieteellisestikin merkittävä. Ongelmallista on se, että irralliset esinelöydöt ovat menettäneet suuren osan tietoarvostaan. Löytöyhteys ja -paikka ovat oleellisia tietoja tutkijoille, ja olisinkin kollegoineni erittäin kiinnostunut löytöpaikan/-paikkojen koordinaateista. Pyytäisin löytäjää olemaan yhteydessä nimimerkkiini yksityisellä viestillä tai lähettämään tiedot sähköpostitse suoraan Museoviraston rakennushistorian osastolle, historiallisen ajan muinaisjäännöksistä vastaavalle intendentille.

Myös löytöjen levintä, löytösyvyys ja -kerros ovat merkityksellisiä tietoja, ja siksi yksittäisiä esineitä ei pitäisikään irrottaa yhteydestään ja kaivaa esiin muutoin kuin arkeologisissa tutkimuksissa. Arkeologisten kaivausten yhteydessä varaudutaan aina myös esineiden konservointiin. Metallilöydöt saattavat olla yllättävänkin hyväkuntoisia maasta nostettaessa, mutta hajoaminen alkaa välittömästi ja esineet tulevat tuhoutumaan ilman konservointia.

Muistuttaisin vielä, kuten foorumin säännöissäkin todetaan, että muinaismuistolain suojaamiin muinaisjäännöksiin ei saa kajota. Tämä tarkoittaa siis kaikkea kaivamista, myös pienten kuoppien tekoa. Mikäli metallinilmaisimella tutkitaan esim. tunnettua taistelupaikkaa, voidaan havainnot kirjata ylös levintäkartaksi, mutta kaivelu ilman Museoviraston myöntämää tutkimuslupaa ei ole sallittua - edes koulutuksen saaneelle arkeologille.

Museovirasto ylläpitää valtakunnallista muinaisjäännösrekisteriä, jossa on kaikkien tunnettujen muinaisjäännösten tiedot. Olisi suotavaa, että metallinilmaisinharrastajat tutustuisivat oman tutkimusreviirinsä muinaisjäännöksiin, jotta eivät vahingossa eksy piipparoimaan tunnetuille muinaisjäännösalueille.

Rohkaisen teitä, hyvät metallinilmaisinharrastajat, myös olemaan suoraan yhteydessä Museoviraston arkeologeihin. Voimme varmasti vaihtaa tietoja molemmin puolin. Harrastajien tekemä työ ja innostus ovat luonnollisesti arvostettavia asioita, ja moni hieno kohde olisi jäänyt löytymättä ilman valveutuneita ja aktiivisia harrastajia.

Yllä esitellyistä esineistä ainakin osa liittyy todennäköisesti kalmistoon, joka saattaa olla vielä toistaiseksi tuntematon. Tästäkin syystä toivon, että löytötiedot saataisiin myös tutkijoiden käyttöön. Kyseessä on yhteinen kulttuuriperintömme, jota meidän tulisi myös yhteistuumin vaalia.

Muinaisjäännösrekisterin yleisölle avoin versio löytyy osoitteesta: http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsov ... fault.aspx

Lisätietoa historiallisen ajan muinaisjäännöksistä ja niiden suojelusta löytyy Museoviraston verkkosivuilla julkaistusta oppaasta: http://www.nba.fi/tiedostot/1430953f.pdf
Museovirasto
http://www.nba.fi/
Avatar
Maverick
Raavas Tonkija
Viestit: 988
Liittynyt: 02 Heinä 2009, 14:08
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Maverick »

On hienoa että tämä forumi on tavoittanut myös virallisen tahon. Uskon puhuvani kaikkien suulla toivottaessani yhteistyön Museoviraston kanssa tervetulleeksi.

"Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset" -opas onkin erittäin mielenkiintoinen, siinä on muun muassa vastaus toisaalla tällä forumilla esitettyyn kysymykseen rauhoitusluokista. Kysymyksessä käsiteltiin luokan 3 kohteita, esimerkkinä vaikkapa

http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsov ... 1000014787
Vitae pars historia est.
ilkkap
Kunniajäsen
Viestit: 2158
Liittynyt: 16 Elo 2007, 16:35

Viesti Kirjoittaja ilkkap »

Edit: Poistin viestini.
Viimeksi muokannut ilkkap, 10 Maalis 2010, 15:27. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Teletappi
Metallinetsijä
Viestit: 193
Liittynyt: 01 Maalis 2008, 10:10

Viesti Kirjoittaja Teletappi »

Onko todella niin että esim satojen hehtaarien laajuinen peltoaukea jolla on käyty aikanaan taistelu on rauhoitettu kaivamiselta? koskeeko sama myös maatalouden harjoittamista? Onko peltomaan muokkaus alueella laitonta?
Avatar
centurion
Innostunut Etsijä
Viestit: 55
Liittynyt: 07 Elo 2008, 20:54
Paikkakunta: 100kunta

Viesti Kirjoittaja centurion »

Pitääpä toivoa, että herra museoviraston arkeologi pysyy ns. aktiivisena. Olisi hienoa tavoittaa ko. instanssi myös tämän foorumin kautta.
Avatar
Mc_Mursu
Kunniajäsen
Viestit: 1594
Liittynyt: 19 Tammi 2008, 14:45
Paikkakunta: Vantaa, Korso

Viesti Kirjoittaja Mc_Mursu »

Jonkinasteisena skeptikkona täytyy todeta, että tänne voi kirjautua kuka tahansa ihan millä tahansa nimimerkillä ja esittää olevansa vaikka tasavallan presidentti.
Tosin en suuremmin epäile nimimerkki Museoviraston arkeologin aitoutta. Asiallista tekstiähän tuo!
Garrett AT Pro + 4.5" Super Sniper
Garrett Pro-Pointer
Lesche 85 & MursuScoop 2.0
Avatar
Leijona
Kunniajäsen/Mestari/Vuoden foorumilainen
Viestit: 10560
Liittynyt: 04 Helmi 2009, 22:01
Paikkakunta: Etelä-Karjala

Re: Museovirasto kommentoi

Viesti Kirjoittaja Leijona »

Hyvä juttu, joka varmasti aiheuttaa lisäkysymyksiä, ja niihinhän täällä on aina toivottu jonkun asiantuntijan antavan vastauksia. Ehkäpä toiveemme toteutuu ja avoimuus lisääntyy.

Tästä kohdasta pidin erityisesti:

Museoviraston arkeologi kirjoitti
Rohkaisen teitä, hyvät metallinilmaisinharrastajat, myös olemaan suoraan yhteydessä Museoviraston arkeologeihin. Voimme varmasti vaihtaa tietoja molemmin puolin. Harrastajien tekemä työ ja innostus ovat luonnollisesti arvostettavia asioita, ja moni hieno kohde olisi jäänyt löytymättä ilman valveutuneita ja aktiivisia harrastajia.

Lainaan nimimerkkiä Ministeri oman löytöni yhteydessä:
"Ehkä se oli alku jollekin kauniille" :D

Tervetuloa foorumille :wink:
Toivoo Leijona
XP DĒUS. Varakoneena XP GoldMAXX Power V4+WS1+ muuta tarvittavaa.
Vanhin esinelöytö Suomesta: Vyönsoljen katkelma 550-800 jKr Nappisolki v. 600 jKr. Vanhin kolikko Suomesta: Dirhem Viikinkiajalta v.942-950 jKr.
Avatar
RJR
Kunniajäsen
Viestit: 1180
Liittynyt: 08 Loka 2007, 21:54
Paikkakunta: Oripää Finland

Viesti Kirjoittaja RJR »

Minä olen jo muutaman vuoden yhdistyksen (Norges Metalsökerforeningen) puitteissa ollut yhteistyössä Norjan paikallisen museoviraston/oldsakssamling'in kanssa. Täkäläinen yhdistys tekee pintakartoituksia oletetuilta historiallisesti kiinnostavilta alueilta yhteistyössä paikallismuseon / museoviraston kanssa. Nämä kokoontumiset ovat poikkeuksetta olleet mukavia päiviä. Mukana on usein on ollut myös valtuutettu arkeologi virastolta ja paikallishistorian 'kjentman' eli paikallishistorian tuntija, siinä sivussa monet ihan 'tavalliset' löydötkin ovat saaneet lisää syvyyttä. Pari viimeistä kokoontumista joissa olin mukana olivat peräti paikallismuseon 'kutsukokoontumisia'. Tarkoitus oli löytää jälkiä viikinkiajan perinnetiedon taistelupaikasta. Vaikka siinä suhteessa vesiperä tulikin niin yhteinen syksyiset aurinkoiset päivät olivat kokemus sinänsä.
Tässä vähän vinkkiä museovirastonkin suuntaan.
Oli arkeologi sitten aito tai ei , on se ja sama.
Viimeksi muokannut RJR, 10 Maalis 2010, 21:44. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
X-Terra705, Garret AT pro, C-Scope 990 (eläkkeellä :) ) Fiskars kenttä ja puutarha, Minelab Pro Find 35 ja Sherlock pinpointterit. Panasonic Lumix FT-5 kamera. NMF-jäsen.
Avatar
centurion
Innostunut Etsijä
Viestit: 55
Liittynyt: 07 Elo 2008, 20:54
Paikkakunta: 100kunta

Viesti Kirjoittaja centurion »

Mc_Mursu kirjoitti:Jonkinasteisena skeptikkona täytyy todeta, että tänne voi kirjautua kuka tahansa ihan millä tahansa nimimerkillä ja esittää olevansa vaikka tasavallan presidentti.
Tosin en suuremmin epäile nimimerkki Museoviraston arkeologin aitoutta. Asiallista tekstiähän tuo!

Totta turiset, mutta kyllä oma veikkaukseni on kanssa, että kaveri voisi ollakkin aito.
Avatar
JK
Kunniajäsen
Viestit: 2165
Liittynyt: 10 Elo 2008, 21:23
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja JK »

Taas kerran tuota museoviraston opasta lukiessani tulee mieleen että minkälainen mahdollisuus löytöjen tekemiseen menetetään sillä ettei yhteistyötä viranomaisten ja harrastajien välillä juurikaan ole. Alueille joiden historiasta on jo olemassa olevaa tietoa on kutsuttu tämänkin palstan harrastajia apuun ja ainahan jotain on löytynyt.
Kumpikin osapuoli on ilmeisesti ollut hyvinkin tyytyväisiä yhteistyöhön.

Mielessäni onkin kaupunkien laajeneminen ympäröiville pelloille, teiden uudelleen linjaukset ja vanhojen pihojen jääminen uudisrakennusten alle sekä kaupungissa että maaseudulla. Uskoisin että näissä maan muokkauksissa katoaa lopullisesti paljon historiaa.

Visioni mukaan tällaisille alueille kutsuttaisiin harrastajat käymään alue läpi ennen maansiirtoja.

Hmm....toisaalta... sittenpä meistä harrastajista ei kylläkään tykkäisi museovirastoväen lisäksi myöskään maanrakentajat, koska tulisi pelko että sieltä jotain löytyisi. (vrt. liiito-oravan kakka)
Avatar
smacine
Kunniajäsen
Viestit: 1038
Liittynyt: 15 Marras 2009, 23:41
Paikkakunta: etelä-pirkanmaa

Viesti Kirjoittaja smacine »

Näin aloittelijana yksi huoleni on ollut; entä jos oikeasti saankin sen lottovoiton ja löydän vahingossa jonkun viikinkihaudan.. ja onnistun tuhertamaan hieman liikaa ja sotkemaan löytöpaikkaa ennen kuin ymmärrän mistä on kyse. Kuinka paljon mahtaa tulla satikutia :shock: museovirastolta.

Olen lähtenyt ajatuksesta, että tieto lisää tuskaa ja päättänyt tehdä keväällä pienen museokierroksen, sivistääkseni itseäni tuntemaan mahdolliset historiallisesti merkittävät löydöt, mutta vahinkoja voi silti sattua.

Olisihan se hauskaa löytää jotain arvokasta, mutta tällä hetkellä en tosiaan edes toivo sitä. Tyytyväinen olisin jo hienoihin vanhoihin irtokolikkoihin, jotka laittaisin visusti taskuihini hiiskumatta museovirastolle hitustakaan. Täytyy kyllä sanoa, että olisi hienoa jos ammattilaiset voisivat tällä sivustolla antaa alustavia arvioita esineistä. Millaiset mahdollisuudet ja resurssit siihen mahtaa olla, oletettavasti huonot, mutta ainahan ajatuksen voi heittää ilmaan, jos vaikka sen joku kaappaa ennen kuin tuuli vie :wink:

Jo meidän amatöörien suhteen selkeät pelisäännöt olisivat hyvät, ettei tarvitsisi arpoa, minne uskaltaa mennä piiparoimaan ja kaivelemaan. Muutama mielenkiintoinen paikka (pelto) olisi tiedossa, mutta kilometrin sisällä on historiallisia (esihistoriallisia??) löytöjä (ilmeisesti asuinpaikkoja). Olen ymmärtänyt, että tuommoisilla pellolilla uskaltaa piipparoida (maanomistajan luvalla tietenkin), kunhan on vain tarkkana mahdollisten löytöjen suhteen. Mitään kalmistoa tuskin enää löytyy koska peltoja on myllätty jo kauan mutta irtolöytöjen suhteen saa ilmeisesti olla tarkkana?

Omasta puolestani toivotan virallisen instanssin erittäin tervetulleeksi tälle sivustolle. Pidetään pipo löysällä puolin ja toisin, niin yhteistyö pysyy antoisana. Yhteistyöprojektit voisivat olla todella mielenkiintoisia.
Ihminen on omien ajatustensa vanki.
Avatar
RJR
Kunniajäsen
Viestit: 1180
Liittynyt: 08 Loka 2007, 21:54
Paikkakunta: Oripää Finland

Viesti Kirjoittaja RJR »

smacine kirjoitti:Näin aloittelijana yksi huoleni on ollut; entä jos oikeasti saankin sen lottovoiton ja löydän vahingossa jonkun viikinkihaudan.. ja onnistun tuhertamaan hieman liikaa ja sotkemaan löytöpaikkaa ennen kuin ymmärrän mistä on kyse. Kuinka paljon mahtaa tulla satikutia :shock: museovirastolta.

Olen lähtenyt ajatuksesta, että tieto lisää tuskaa ja päättänyt tehdä keväällä pienen museokierroksen, sivistääkseni itseäni tuntemaan mahdolliset historiallisesti merkittävät löydöt, mutta vahinkoja voi silti sattua.

.
Sinulla on täysin samat huolet kuin kokeneemmallakin piipparilla. Mutta virheitä ja vielä karkeampia kuin mihin me ikinä pystyisimme tekevät museovirastotkin. Juuri näiden tielinjausten ja etenkin rakennuskaavoituksen uusien alueiden osalta on ainakin täällä Norjassa se että se mikä vähänkin ylimääräistä maksaa jää tutkimatta. Parissa tapauksessa vaikka metallinetsinlöydöt vahvasti viittasivat historiallisesti merkittävään paikkaan museovirasto tuli vasta JÄLKEENPÄIN (kun kaikki isommat kustannukset menevät maanomistajan/omistajien piikkiin) esiin omine vaatimuksineen vaikka alueen pintalöydöt oli rekisteröity ja arkistoitu jo parin aikaisemman vuosikymmenen ajalta.
Mutta tämä on kai äärimmäistapaus.
Museoissa kiertely on kyllä suositeltavaa. Erittäin suositeltavaa. Itse kun tykkään kierrellä kaikenlaisia museoita . Ja- erittäin tärkeää, ota yhteys paikallishistorian yhdistyksen puheenjohtajaan tai johonkin jäseneen. Kerro mitä harrastat ja kysy vinkkejä, maanomistajien puhelinnumeroita jne. Kun viittaat kyseiseen suositukseen/vinkkiin/henkilöön niin luvan saaminen esim. pellolle on paljon helpompaa.
Vielä yksi tärkeä vinkki. Etsi alueeltasi joku piipparikaveri.
Ylipäätänsä tätä yksityisviestiä voisivat porukat käyttää enemmän. Jos tulee 'pakit'. mitäs siitä. Se mahdollisuus on kuitenkin aika vähäinen - luulisin.
X-Terra705, Garret AT pro, C-Scope 990 (eläkkeellä :) ) Fiskars kenttä ja puutarha, Minelab Pro Find 35 ja Sherlock pinpointterit. Panasonic Lumix FT-5 kamera. NMF-jäsen.
Vastaa Viestiin