Silverado kirjoitti:Vähissä on vissiin PI kamojen käyttäjät
Itteeki vähä alako nyt ko. laitteet kiinnostaan, jos kerta erotteluakin alkaa jo löytymään näistä laitteista.
Syvyyshän on aina plussaa.
...ja hintaakin tienki jonkuverran..
PI koneissa tuskin tullaan näkemään ikinä kovin kummoista erottelua. Se on täysin fysiikan ja elektroniikan lakien rajoittama asia. Nämä ovat varsin suurilta osin "kaiva kaikki mikä piippaa" tyylisiä koneita
Silverado kirjoitti:
No kovasti ainaki kehuu olevan hyvä laite.
Minkälainen lie palautumisnopeus näissä sitte...
Palautumisnopeus on yleisesti PI koneilla hidas tai hitaahko, ei mitään jakoa saman hintaluokan VLF koneille. Myös PI:n ominaisuuksiin vaikuttaa kuuluvan se, että etsittäessä pieniä ja huonosti johtavia kohteita (kultahiput, pienet kultakorut) etsimen kuljetusnopeudella on suuri merkitys ja nk. sweet sweep speed on melko hidas.
EDIT: Laitetaampa tähän lyhyesti yksinkertaistettuna PI koneen toimintaperiaatteesta
Elikkäs Pulssi-induktio paljastimen toiminta perustuu vahvaan sähkömagneettiseen pulssiin joka lähetetään maahan laitteen kelassa olevalla lähetyskelalla. Magneettinen pulssi läpäisee maan varsin syvälle ja indusoi kaikkiin kelan alla maassa oleviin metalliesineisiin sähkövirran. Kun lähestyskelan sähkövirta katkaistaan nopeasti, myös metalliasineisiin indusoituneen sähkövirran aiheuttama, esineiden ympärillä oleva magneettikenttä romahtaa nopeasti. Tämä magneettikentän romahdus sitten aiheuttaa oman sähkömagneettisen pulssinsa joka vastaanotetaan paljastimen kelan vastaanottokelalla ja vahvistetaan herkällä vahvistimella ohjausyksikön käsiteltäväksi. Pulssituksen toistotaajuus on ymmärtääkseni useimmissa PI paljastimissa luokassa 2-10kHz

Kuva lainattu mymetaldetector.blogspot.com
a = Lähetyskelan virta
b = Lähetyskelan jännite
c = Maanalaisiin metalliesineisiin indusoitunut virta
d = Vastaanottokelan poimima jännite
e = Ohjausyksikön hyödyntämä alue vastaanotetusta jännitteestä
Neljä pystyviivaa vasemmalta oikealle: Pulssin alkuhetki, Lähetyskelan jännite katkaistaan, Mikroprosessori aloittaa vastanottokelan lukemisen, vastaanottokelan lukeminen päättyy.
Nyt sitten se mihin PI koneen vähäinen erottelumahdollisuus (lähinnä onko kohde hyvin (isot kolikot, isot raudat, isot korut) vai huonosti (useimmat naulat, pienet korut, folioroskat, ym) sähköä johtava perustuu siihen että eri fyysisesti eri kokoiset ja eri metallista valmistetut kohteet tuottavat erilaisen sähkömagneettisen signaalin magnettikentän romahtaessa. Yleisesti suuret ja hyvin johtavat esineet tuottavat mitattavissa olevasti kauemmin kestävän ja hieman erimuotoisen pulssin.

Kuva lainattu
http://www.lammertbies.nl/
Useimmilla moderneilla PI koneilla voi vaikuttaa säädöillä siihen kauanko lähetyskelan poiskytkennästä odotetaan ennenkuin vastaanottokelan signaalia aletaan lukemaan. Nyrkkisääntönä on että mitä pidemmän viiveen lukemiseen asettaa sitä suurempia ja paremmin johtavia esineitä paljastin rääkyy. Folioroskat ja naulanpätkät saa hiljaisiksi, mutta valitettavasti samalla menettää pienet kultaesineet. Samasta syystä PI paljastin kykenee myös jättämään maaperän malmipitoisuuden ja "kuumat kivet" tunnistamatta koska näistä takaisin tuleva signaali on ohi huomattavasti aikaisemmin kuin kiinteistä metalliesineistä.
Itse olen muutamien tuntien harjoituksissa havainnut että PI koneen kanssa paras konsti raudan kanssa pärjäilyyn on keppi jonka päässä on supermagneetti. Likimain kaikki kannattaa kaivaa mutta jos esine on rautaa niin kovin kummoista kuoppaa ei tarvitse kaivaa kun voi jo magneetilla ronkkia kuoppaa pullonkorkkien tai isojen naulojen toivossa. Erityisen kätevä rannalla kun piippailee vedessä
EDIT2: Myöskään PI koneen syvyys on vähän myytti, ne ei ole juurikaan hyvää VLF konetta syvempiä helpoissa olosuhteissa ja normaalin kokoisilla keloilla. Mutta ero ratkeaa aika dramaattiseksi jos maaperä on vaikeaa (suolavettä, malmihiekkaa, malmipitoisia kiviä jne) ja esineet kultaa tai pieniä kolikoita.