Helavöistä

Keskustelua kaikesta muusta aarteenetsintään liittyvästä ja vaikka säästä kuin jo otsikoiduista aihepiireistä. Täällä voit kertoa vaikka muista harrastuksistasi.
Avatar
Nil Melius
Metallinetsijä
Viestit: 433
Liittynyt: 31 Joulu 2011, 14:12
Paikkakunta: Vantaa / Päijät-Häme

Helavöistä

Viesti Kirjoittaja Nil Melius »

Anssi Ruusuvuoren Puukon Historian kakkososassa on kuvia erilaisista helavöistä, ja niissäpä näyttääkin olleen kaikenlaisia härpäkkeitä, jotka saattavat selittää erinäisiä mysteerilöytöjä. Suosittelen vaikka lainaamaan kirjastosta ja katsomaan kuvat läpi.

Esimerkiksi minulla oli tuollaisia solkia ja palasia:
Kuva

Kirjasta löytyi vastaavia:
Kuva
Kuva
Kuva

Varsinkin tuon viimeisen kuvan kaltaisia solkia on täällä näkynyt useampiakin, ja olen itsekin levittänyt tietoa että ne olisivat vaatehakasia. No, kai vyökin on löyhästi tulkittuna vaate, mutta ehkäpä on viisaampaa pitää niitä tästä lähtien vyönsolkina. Kankaaseen kiinnitettynä ainakin nuo minun löytämäni olisivatkin vähän turhan painavia.

Kirjasta löytyy myös erinäisiä leijonanpääsolkia:
Kuva

Sekä tuollainen hihnanjakajaa muistuttava (joita on kyllä taidettu foorumilla aiemminkin tulkita oikein soljiksi jos eivät ole olleet ihan symmetrisen pyöreitä):
Kuva

Kuvia katsellessa ihmetyttää oikeastaan eniten se, etten ainakaan minä ole löytänyt mitään tuollaisia riippuheloja ja muita koristeita. Niitä kun luulisi löytyvän paljon enemmän kuin solkia. Kun katsoo vaikka noita: :D
Kuva
Kuva

Nuo koristeellisimmat taitavat olla kyllä lähinnä Pohjanmaalta, eikä jäyhästä ja vaatimattomasta Hämeestä jossa itse olen piippaillut…

Ja noita erilaisia heloja ja koukkuja ja lipareita löytyy ties millaisia, joten ei noiden alkuperää kyllä helposti tunnistaisi:
Kuva

Ajoitus näillä kuvien vöillä on suunnilleen 1700-luvun lopulta 1900 -luvun alkuun, mutta itse helavöiden käyttö alkoi jo rautakaudella, joten vanhempiakin voi löytyä. Saattavat vaan olla eri näköisiä. Vanhempia malleja on aikanaan myös sulatettu kun muoti muuttui, joten niitä ei ole säilynyt niin monia. Materiaali on vanhoissa ollut pronssia, ja joskus harvoin hopeaa. Uudemmissa on sitten messinkiäkin.
Avatar
V1
Raavas Tonkija
Viestit: 838
Liittynyt: 24 Elo 2013, 19:34
Paikkakunta: Pohjois-Savo Vieremä

Re: Helavöistä

Viesti Kirjoittaja V1 »

Esimerkiksi minulla oli tuollaisia solkia ja palasia:
Kuva

Kirjasta löytyi vastaavia:
Kuva

Hieno juttu! Nuita ylimmäisiä lirpakkeita on tullut kaivettua ja nyt se sitten selvisi mitä ne on.
Tuo kirjahan pitää hommata.
Vastaa Viestiin