Terve! En tiedä tarkoitetaanko KHME:tä kun viestin aloittaja ei jostain syystä pystynyt/voinut/uskaltanut tuohon sitä kirjoittaan, mutta ainakin tunnistan samanlaisia tapauksia kohdaltamme. Olemme saaneet joissain kohteissa virastolta palautetta liiallisesta kaivamisesta, joten muillekin ohjeeksi, että kaivaminen pitää pitää aina minimissään. Meillä ei myöskään ole mitään museoviraston mandaattia, joskin teemme viraston kanssa yhteistyössä ja tiedämme mitä tunnolliselta amatööriarkeologilta/historianharrastajalta/piippaajalta vaaditaan.
Selvitän oman toimintamallimme tunnistamissani tapauksissa:
1. Niemenpään Hamppula:
Tutkimme aluetta yhden päivän ajan. Paikka on kunnan omistama ja kun osuimme paikalle se oli jo piippareiden reikiä täynnä. Kartoitimme alueen. Kaakkois osasta löytyi tuntematon kalmistoalue. Mukaan otettuina löytöinä spiraalisormus ja sarjahelmi. Läheltä löytyi tulusrauta (ei nostettu). Päälöytö oli merovingiaikainen rannerengas(ei nostettu) sekä luita (ei nostettu) jotka näkyy viraston portaalissa sekä mukana olevassa kartassa. Alue kartoitettiin kokonaisuudessaan ja jaettiin osiin. Kun ko. hautapaikka löytyi, osui paikalle paikallinen metallinetsintäharrastaja, joka kertoi että oli löytänyt jokin aika sitten alueelta soljen ja krapusoljen mutta niitä ei vielä oltu ilmoitettu. Ilmoitimme myös hänen löytönsä. Koheesta tehtiin myös lidar/pistekartta jonka avulla alueen rauhoitusalue rajattiin.
2. Hangastenmäki
Olin alueella koiran kanssa tutkimassa illalla pimeässä, kun löysin keihäänkärjen alueelta. Tulimme ryhmän kanssa siihen tulokseen, että kartoitamme lähimaaston. Oikea toimintamalli olisi ollut jättää alue rauhaan eikä palata sinne. Toimimme yleensä ryhmässä, koska normaalitapauksessa yksin on mahdotonta löytää mitään. Virhe tapahtui siinä, että palasimme kohteeseen porukalle kartoittamaan aluetta. Olemme saaneet asiasta myös viraston suunnalta palautetta, että liikaa tuli etsittyä. Löytöjä tuli yhteensä 29, henkeä kohden 6 kpl 100*200m alueelta. Osa löydöistä jätettiin maastoon. Kohteesta voi lukea tarkemmin
http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsov ... 1000023482
joten... kuten sanottu, pitäkää kaivaminen minimissään ja dokumentoikaa aina löydöt kuvaamalla ja ottamalla gps koordinaatit. Mitään yksiselitteistä ohjetta ei ole olemassa miten missäkin tilanteessa toimitaan. Myöskin etsijöitä on erilaisia ja tapoja, näin ollen esinemäärä ei aina ole se ainoa mikä määrää milloin etsintä on mennyt "oikein" tai "väärin". Kuten sanottu, olemme saaneet palautetta virastolta, positiivista ja silloin kun on aihetta, negatiivista. Negatiivisesta palautteesta pyrimme ottamaan opiksi.
Teimme omalta osaltamme päätöksen julkaista löytöjämme nettisivullamme sekä fb:ssä, ihan omalla naamalla. Täällä amassa on helppo nimimerkin takaa kirjoitella, mutta jos palautetta haluaa antaa niin ehdotan ihan suoraa yhteydenottoa. Muuten saattaa kuullosta ns. kateellisten panettelulta.