Muinaismuistoalue ja kaivuu

Keskustelua kaikesta muusta aarteenetsintään liittyvästä ja vaikka säästä kuin jo otsikoiduista aihepiireistä. Täällä voit kertoa vaikka muista harrastuksistasi.
saippe
Viestit: 5
Liittynyt: 23 Huhti 2014, 14:31

Muinaismuistoalue ja kaivuu

Viesti Kirjoittaja saippe »

Tervehdys kaikki!
Olen uusi tällä palstalla ja muutenkin harrastuksen parissa. Olen vasta tilannut Garret AT pron, joka toivottavasti tulee pian kotio.

Olen tutustunut keskustelupalstaan ja mielessäni on alue jota lähtisin siivoamaan 'aarteista' eli aloittamaan harrastusta. Alue on oma lapsuudenkoti ja vanhemmat asuttavat sitä. Noin 20 vuotta sitten, pikkupoikana, perunaa nostaessani käteeni sattui pellosta kolikko, jonka pesin puhtaaksi. Se oli ilmeisesti 6 ören kolikko, muistan hyvin että siinä luki toisella puolella STORA KOPPARBERGS POLLET ja toisella puolella oli vaakuna, jonka sisällä nuolet ristissä. Pikkupojalle se oli valtava löytö, mutta silloin en tiennyt mikä se oli. En tiedä missä kolikko nykyään on, mutta jossain varmassa tallessa se on.

Pelto on yhä viljelykäytössä, (nyt mansikalla, joka poistetaan tänä vuonna). MUTTA tarkastin kartasta että juuri se löytöalue on muinaismuistoaluetta, alueen keskellä on kiinteä muinaismuisto ja ympärillä on suoja-alue, johon tämäkin pelto kuuluu. Ihan yllätyksenä on tullut minulle tämä tieto, eikä isänikään tietänyt että tällainen suoja-alue on tehty. Tuo kiinteä muinaismuisto ei siis ole meidän puolella, mutta alue osittain on. Onko tämä nyt niin että traktorin kanssa voi peltoa kyntää, mutta metallinpaljastimella ei saa aluetta koluta. :roll: Ja ihme ettei asiasta infota maanomistajaa!

Tiedän sen että ainakin 1560 luvulta on tämä alue ja tila ollut asuttu (Suomen asutus 1560 luvulla, kirjasta tieto). Tila on ollut siis jo ennen isojakoa ja kyläkeskus on vanhojen karttojen mukaan sijainnut tällä muinaismuistoalueella. Muutenkin kotitilan peltojen keskellä (jotka eivät ole muinaismuistoaluetta) on rakennusten pohjia ja mm. masuunikuonaa ja paljon takonauloja muistan löytäneeni pellolta. Eli sikäli mielenkiintoinen alue on kyseessä.

Itseäni kiinnostaa 'aarteiden' lisäksi ehkä vielä enemmän tilan historia ja myös siinä mielessä sormet syyhyää hommiin. Lähistöllä on myös kivikautisia muinaisjäännöksiä, mutta niissä ei ole vastaavaa aluetta ympärillä. :roll:

Miten mielestänne asian kanssa tulisi toimia? Uskaltaako ja pitääkö tuolta museovirastosta kysyä lupaa? En haluaisi kielteistä päätöstä ja luvan kysyminen tuntuu muutenkin typerältä, koska mielestäni on parempi pelastaa pellosta esineet, kun jättää ne traktorin ruhjottaviksi. Tässä ei kuitenkaan ole kyse mistään konekaivuusta ja kiinnostavat löydöt (jos sellaisia löytyy) toki toimittaisin museovirastolle. Toistaiseksi jätän alueen tutkimatta, aloitan muualta, mutta mieli tekisi tutkia myös tuo noin puolen hehtaarin kokoinen perunapellon paikka tarkkaan.
Avatar
Taurus
Kunniajäsen
Viestit: 4686
Liittynyt: 11 Heinä 2011, 14:55
Paikkakunta: Espoo

Re: Muinaismuistoalue ja kaivuu

Viesti Kirjoittaja Taurus »

Traktorilla saa pörrätä mutta metallinetsiminen on kielletty vaikka toimittaisit esineet löytötietoineen asianmukaisesti museolle. Omasta mielestäni järkevintä olisi jos viljelyskäytössä olevalla pellolla saisi harrastaa metallinetsintää koska kyntökerroshan on jo tuhoutunut moneen kertaan ja levittänyt esineet pitkin poikin. Edellyttäen tietenkin että näyttää esineet museolle ja tietää suurinpiirtein mistä mikin on löytynyt ja kuinka syvältä. Ei niitä muuten sieltä löydy kuin metallinetsimen avulla. Mutta tämä on laki tällä hetkellä ja sillä mennään.
Garrett AT Pro

Pronssikirves 1700-1100 eKr, Rannerengas ja kaarisolki 0-200 jKr, Lintuneula 400 jKr, Rapusolki 600 jKr, Linturiipus, ketjunkantajia, tiuku, solki, sormus, korvaputki, kupuroita, hevosenkenkäsolkia 800-1100 jKr, Kultasormus 1400
Avatar
Haarukka
Kunniajäsen
Viestit: 3372
Liittynyt: 03 Huhti 2014, 18:40
Paikkakunta: Raahe

Re: Muinaismuistoalue ja kaivuu

Viesti Kirjoittaja Haarukka »

Luulen että joku tekisi niin, että piiparoisi viljeltyä osaa suojelualueesta ja jos museovirastolle lähetettäviä löytöjä löytyy sanoisi että "pisti silmään" kun hain pudonnuta karhin piikkiä tms. Näinhän ei tietenkään saisi tehdä, eikä näin: http://yle.fi/uutiset/maanviljelija_tuo ... ta/7177841" onclick="window.open(this.href);return false;
"Älä ole kateellinen metallinetsijälle hännen löydöistää, vaan siitä kuinka paljon aikaa ja rahaa hänellä on käytettävissä harrastukseensa"
Mun metallinpaljastin videot: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... m8NQ_BKa8G
saippe
Viestit: 5
Liittynyt: 23 Huhti 2014, 14:31

Re: Muinaismuistoalue ja kaivuu

Viesti Kirjoittaja saippe »

En tietenkään hyväksy muinaismuistojen tuhoamista, kuten esim. tuo Ylen juttu on. Mutta tässähän on kyntösyvyyden osalta jo tuhottu muinaismuisto jo kauan sitten. Ennemminkin tässä kyse jäljellä olevan materiaalin pelastamisesta ja dokumentoinnista.

Se kyllä tässä ihmetyttää ettei tilan omistajaa ole tästä muinaismuistoalueesta infottu. Inventointi on tehty netistä löytämieni asiakirjojen mukaan 2010, mutta ei ole siitä maanomistajalle mitään tietoa tullut. Kaiken kukkuraksi inventoinnin mukaan parhaiten säilyneet rakenteet sijaitseisivat juurikin tällä kulmauksella jossa kotipaikka on, vaikkakin mainitaan ettei maanpäällisiä rakenteita ole säilynyt.

Mutta piippailen ensiksi muualta. Muinaismuistoalueen läheltä pellon reunasta noin 20 cm syvyydeltä löytyneet, rakennuksen jäänteet (kiviä ja hiiltynyttä puuta). Jos vaikka saisin selvyyttä minkäaikaisia peruja se on. Vierestä on löytynyt vanha hirsikehikkoinen kaivo.
Avatar
Nyypakka
Viestit: 46
Liittynyt: 21 Tammi 2014, 13:59
Paikkakunta: e-p

Re: Muinaismuistoalue ja kaivuu

Viesti Kirjoittaja Nyypakka »

Kai sitä voi etsimellä yrittää paikantaa sitä puhelinta/lompakkoa joka putosi traktorin päältä maata käännettäessä?
Vanhin kolikkolöytö: 5 penniä vuodelta 1922 omasta pihasta. Samasta paikasta myös 1 penni vuodelta 1964 ja 1976.




Vahingonilo on puhtainta iloa. Sitä ei kateus saastuta.
Vastaa Viestiin