Pejumi kirjoitti:Harmillista kun en saa tuota paikkatietoikkunaa oikein sujuvasti toimimaan 7" Samsung-tabletilla. Olisi kätevä pitää mukana.
Yksi keinohan on ladata muinaisjäännösten sijaintikoordinaatit suoraan museon sivulta, nehän on vapaasti ladattavissa alla olevassa osoitteessa:
http://www.nba.fi/fi/tietopalvelut/tiet ... lataaminen
ja sitten vaan koordinaatit esim. välilyönnein eroteltuna txt-tiedostoon ja muuntaa alla olevalla ilmaisella muuntimella koordinaatit massana, ensin "ykj -> kkj" -muunnos ja sitten "kkj -> EUREF-FIN" -muunnos niin lopputuloksena on koordinaatit joita google maps ymmärtää:
http://www.maanmittauslaitos.fi/kartat/ ... os-ohjelma
ensin ykj -> kkj muunnos (asetukset pitää olla näin)
sitten kkj -> EUREF-FIN muunnos (asetukset pitää olla näin)
sitten vain massamuunnetut lat ja lng koordinaatit takaisin exceliin omiin sarakkeisiinsa, tämän jälkeen voitkin tehdä oman henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun kartan google maps engine -palvelussa (halutessa toki voit jakaa sen tiettyjen käyttäjien kesken tai tehdä vaikka julkisen). Google maps engine litessä on hieman vähemmän säätövaraa ja joitakin rajoituksia eli esim. max. 400000 solua per laskentataulukko mutta voit tuoda joka karttatason eri spreadsheetistä google drivesta (muutenkaan ei ole järkevää yrittää tuoda kaikkia muinaisjäännöspisteitä kartallesi vaan suodattaa paikkakunnan perusteella ensin lähialueidesi muinaisjäännökset tai testata pienellä määrällä testipisteitä). Google maps engine prossa onkin sitten jo kaikenlaista suodatus mahdollisuuksia käytössä. Google Maps engine litessä voit tuoda ne kartan kohteet kätevästi suoraan google drive spreadsheetistä eli kerrot vain sitten maps engine litessä tuontivaiheessa että missä sarakkeessa lat ja lng koordinaatit. Käsittämättömän helppoa riittää kun osaa käyttää exceliä ja sanoisin että nämä ilmaiset open office calc tai libre office calc ovat vielä exceliä parempia (sillä avattaessa helpompi valita merkistöksi esim. ISO-8859-15 että ääkköset ei aiheuta ongelmaa) tuohon museoviraston "Muinaisjaannospisteet_t_point.dbf" aineiston käsittelyyn.
Hyvä rakenne taulukolle esim. alla oleva, huomaa myös taulukon (ketjuta -funktiolla tehdyt) valmiit urlit kohteen tietoihin museoviraston sivuille niin voit klikata suoraan helposti kohteen tietoihin (tuo UUID on itse keksitty juokseva numero pelkästään yksilöintiä varten, sillä yksi saraketiedoista tulee olla yksilöitävissä):
Kun lataa puhelimeen sitten tuon "googlen maps engine" -appsin niin kulkee muinaisjäännökset navigointimahdollisuuksin mukana helposti ja pelaa sulavasti androideissa. Eli erittäin kätevä jos haluat olla ehdottoman varma ettet tietämättäsi sotke kulttuurikerroksia jossakin muinaisjäännöksen lähettyvillä. Ja näyttäisi toimivan maps engine ohjelmasssa myös normaali google maps -apsissa offline ladatut kartat. Ja onhan se selkeää kun näet oman sijaintisi ja muinaisjäännökset samalla kartalla puhelimessasi
Jos jotakin kiinnostaa yksityiskohtaisempi ohjeistus että kuinka tehdään niin voin tarvittaessa lisäselventää ohjeita.
excelin "Ajoitus" -sarakkeen perusteella suodatan muinaisjäännökset omille layereille
satelliittikarttakuvaa voi käyttää maps engine apsin taustakarttana jos tykkää nähdä sijaitseeko kohde metsässä vai pellolla
Kätevä apuväline mikäli haluaa olla varma että ei kaivele väärissä paikoissa.