raiban kirjoitti:Hyvä että keskustellaan,mielipiteitä on mukava lueskella.Foorumilla kun on muutenkin hiljaista.
Mielestäni tuo Birkan hylkääminen maan noustessa on naurettava selitys,jos tuo kylä on saarelle on perustettu joskus v.700 ja autioitunut parisataa vuotta myöhemmin,niin ei se siinä ajassa ole voinnut montaa senttiä nousta,että laivat ei olisi päässyt saarelle,voi tietenkin olla että aluksien syväykset suureni ja kulku vaikeutui?
https://www.google.fi/mapmaker?splash=1 ... ylaunch_fi
Isompi laivareittihän kulkee vielä saaren vieressä.
Suomessa birkaan voi verrata hyvin esim Euran Luistaria,kylä on ollut vanhempi ja varmaan isompikin aikoinaan kuin Birka.Euran Luistarin alueella on asuttu vuodesta 500-1200 jkr ja alueella Luistarissa on tutkittu 1300 hautaa.
![Kuva](http://s29.postimg.cc/btl6x9k6b/LUISTARI_3_001.jpg)
On se ollut joskus mahtava "kaupunki" niin kuin Birkakin.
Ehkä sitä ei kannattaisi pitää kovin naurettavana selityksenä. Birkan tuhoamisesta ei ole mitään arkeologisia todisteista. Maa kohosi ja ehkä siitä syystä uudeksi keskukseksi muodostui Sigtuna, joka perustettiin 900-luvun loppupuolella Mälarenin rannalle.
Sigtunaan tehtiin mahdollinen hyökkäys 1187.
Tässä jälleen lainaa Ruotsin valtakunnan varhaisimmasta "historianteoksesta":
"He purjehtivat mereltä ylävirtaan Mälarille oli tyyni, sade tai myrsky, salaa tulivat Ruotsin saaristoon. Kerran heille tuli sellainen halu että he polttivat Sigtunan, ja niin he polttivat sen perustuksiaan myöten ettei kaupunki ole vieläkään ole toipunut. Jon arkkipiispakin sai siellä surmansa, ja siitä monet pakanat saivat iloita, että kristityt sellaiseen ahdinkoon joutuivat, siitä karjalaisten ja venäläisten maa iloitsi."
Voi siis olla mahdollista, että joko karjalaiset tai venäläiset polttivat Sigtunan, mutta voiko Eerikin kronikan tekstiin luottaa?
Sigtuna jatkoi kuitenkin kasvamistaan 1300-luvun puoliväliin saakka ja arkeologisissakaan kaivauksissa ei ole löydetty mitään merkkejä Sigtunan polttamisesta.
Venäläisessä kronikassa on myös maininta, että karjalaiset hyökkäsivät vuonna 1143 jäämien kimppuun.
Olisivatkohan nämä "jäämit" olleet hämäläisiä?
Euran Luistari on ollut pitkäaikainen rauta/ristiretkiaikainen (vuosien 500–1200 välillä) asuinpaikka, joten myös löytöjä riittää alueelta paljon.
(Sivumennen sanoen onkin suomalaisten metallinetsijöiden onni, että meilläpäin on laitettu esineitä vainajien hautoihin huomattavasti pidempään kuin muualla Länsi-Euroopassa)
Birka on oli kuitenkin viikinkiaikaiseksi asuinpaikaksi aika suuri. Väkiluvun arvellaan olleen n. 700-1000.
Hedebyssä, joka eli parasta aikaansa 800-1100-luvun paikkeilla, on asukkaita ollut n.1000-1500.
Vertailun vuoksi voisi vielä todeta, että Turun asukasluvuksi on arvioitu 1300-1400- luvun taitteessa n. 2000 asukasta.
Porvoo olikin sitten jo todella pieni kaupunki, jossa oli vain n. 150 asukasta
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Fisher F75, Deep Tech Vista Relic, Fisher F70, Golden Mask 3, Tecnetics G2, Garrett ACE 150.
Vanhin metalliesinelöytö Suomesta: Roomalaisaikainen rannerengas