Aloittelijan valinta: Fisher F44 / Eurotek pro / Land ranger

C- Scope, Garrett, Minelab, Viking, Whites, Fisher, Tesoro, Bounty Hunter ja muut metallinilmaisin merkit. Kerro kokemuksista, kirjoita arvio. Oletko hankkimassa uutta laitetta. Motion vai non-motion ilmaisin? Kaikkea metallinpaljastimista.
Rantamyyrä
Viestit: 3
Liittynyt: 10 Helmi 2017, 18:14

Aloittelijan valinta: Fisher F44 / Eurotek pro / Land ranger

Viesti Kirjoittaja Rantamyyrä » 11 Helmi 2017, 06:10

Päädyin valitsemaan ensimmäiseksi laitteeksi Fisherin F44 -malliin. Laitan tähän talteen ajatukseni muutamasta saman hintaluokan laitteista siinä toivossa, että tiedoista on seuraavalle hyötyä. Vertailu tehty speksien, arvosteluiden ja käyttöohjeiden perusteella, ei siis vielä käyttökokemuksen perusteella.

Tarkoitus on käydä välillä kävelymatkan päässä olevalla uimarannalla (merenranta) hyvässä kaiveluiässä olevan lapsen kanssa. Lähinnä ulkoilua ja ei-tavoitteellista puuhailua siis tarkoitus lisätä. Joskus ehkä puistossa tai muilla rannoilla. Voi ehkä kritisoida, että laite on vähän yläkantissa tarpeeseen nähden. Toisaalta laite ei ollut liian kallis ja tässä riittää suorituskyky vaikka innostuisi vähän enemmänkin.

Vertailin alle 350 euron malleja. Loppusuoralle päätyvitä Eurotek Pro (Teknetics), Land ranger pro (Bounty Hunter) ja F22/F44 (Fisher). Kaikki laitteet ovat yhden emoyhtiön (First texas) valmistamia eli vähintään serkuksia ja siksikin erot pieniä. Esim. Garretin laitteet jäivät pois mm. huonomman takuun, ainakin näennäisesti vanhan tekniikan ja liian keltaisen värin vuoksi :)

Vertailun ulkopuolelle jääneitä olivat ainakin Garrett 250/300i/EURO/400i, White's Treasure pro, Tesoro Silver µmax/Cibola ja Golden maskit (ym. itäeurooppalaiset / venäläiset mallit).

Tämän PDF:n sivulla 5 on melko hyvä taulukko hintaluokan mukaan isojen valmistajien malleista:

http://www.mdhtalk.org/articles/before- ... ndbook.pdf

Saman PDF:n sivulla 16 on taulukko, jossa on jaoteltu laitteita rantasuorituskyvyn mukaan. On varmaan realistista todeta, että missään tämän hintaluokan laitteessa suorituskyky ei ole hyvä märällä hiekalla (merivesi). Kuivalla osuudella taas monikin.

Bounty hunter Land ranger pro

Manuaalin voi lukea tästä

Land ranger pro on täällä päin ilmeisesti vähemmän tunnettu malli. Jenkkifoorumeilla siihen törmäsi ja monet tuntuivat pitävän sitä erinomaisena hinta-laatusuhteeltaan. Amazonissa laite maksaakin vain 270 dollaria posteineen. Eurooppaan postittaessa isohkojen postikulujen lisäksi tulisi maksettavaksi tietenkin myös ALV ja tulli. Euroopasta laitetta olisi saanut ainakin noin 305 euron hintaan posteineen (erlebnisladen.de). Laitteessa on 11" DD -kela.

Tässä laitteessa pidin hyvästä notch-toiminnosta. Laitteessa pystyisi diskriminoimaan joustavammin kuin Fisherissä tai Tekneticsissä. Fisherissä notch-toiminto "poistaa" aina 10 ID-numeroa kerrallaan (esim. 40-49), kun taas LRP:ssä toiminto on hienojakoisempi ja notchilla voisi poistaa esim. 40-42 tai 42-48.

Huonoa tässä oli mielestäni 9V-paristo ja tarpeeton informaatio näytössä. Laite on suunniteltu USA:n markkinoille ja sen takia näytössä on sikäläiset kolikot merkattuna.

Teknetics Eurotek pro

Manuaalin voi lukea tästä

Eurotek pro -varianteista harkitsin 8" CC- ja 11" DD-keloilla varustettuja versioita. Pienikelaisempi olisi maksanut 215 euroa posteineen ja isommalla DD-kelalla 305 euroa (metaldetektor.ee).

Huomasin melko nopeasti, että tästä mallista puuttuu säädettävä ground balance. Hintaeroa isompikelaisessa mallissa Land rangeriin tai F44:n verrattuna, joissa tuo ominaisuus on, ei ollut juuri ollenkaan.

Fisher F22 / F44

Manuaalin voi lukea tästä

Fisherin tuotteista harkitsin malleja F22 ja F44. F22 putosi myös aika pian pois puuttuvan säädettävän ground balancen vuoksi. F22-mallin hinta on n. 225 euroa ja F44-mallin n. 325 euroa (metaldeketor.ee)

F44:ssä pidin erityisesti siitä, että laite käyttä AA-paristoja. Meillä on käytössä muutenkin vino pino AA- ja AAA-enelooppeja ja olisi tuntunut oudolta hankkia 9V paristoja (ja laturi) vain tätä laitettu varten. Pidin myös selkeästä, isokokoisesta näytöstä, jossa on tarvittaessa taustavalo. Ulkonäkö oli myös aika hillitty.

Negatiivista tässä oli tuo aiemmin mainittu karkea notch-toiminto. Laitteen jo ostettuani huomasin, että myös varren pituuteen olisi pitänyt kiinnittää huomiota. Olen n. 190cm ja ääriasennossaan F44 on siinä rajalla onko tätä mukava käyttää. Tämä siis olohuoneen lattialla tapahtuneen kuivaharjoittelun perusteella Kokemus näyttää onko laite liian lyhyt. Pidemmän putken saa n. 25 eurolla tilattua. Laite oli vertailemistani kallein, mutta vain 20 euron erolla seuraavaan.

Tässä laitteessa on 11" CC-kela. Laitteeseen saa varsin paljon erilaisia keloja lisävarusteena, jos sellaisen haluaa. Itse en oikein lopullista mielipidettä osannut muodostaa CC- vs. DD-kelakysymykseen (minun ympäristössäni). Molemmissa näytti olevan puolensa.

Suorituskykyvertailua

Tämä metallinpaljastimien suorituskyvyn mittaaminen olikin odotetusti aika monimutkainen asia. Kuitenkin syvyyden osalta katselin näitä ranskankielisiä Youtube-videoita:

https://www.youtube.com/watch?v=T3Oz-Asa1NM

Samalla tyypillä on paljon laitteita testattuna ja koeasetelma on mielestäni aika hyvä ja melko luotettavasti toistetava. Taulukossa muutaman laitteen tulokset (Fisherin 3. tulos pitäisi olla 28-29cm), klikkaa isommaksi:

Kuva

Noissa ei mielestäni ole mitään kovin suuria eroja. Pääasiassahan tuo taitaa testata kelan kokoa. F44 ja Land ranger pro pärjäävät kuitenkin vertailussa saman hintaluokan laitteisiin vähintäänkin kohtuullisesti.

Avatar
Niksu
Kunniajäsen
Viestit: 1046
Liittynyt: 25 Maalis 2014, 09:23
Paikkakunta: Kuopio

Re: Aloittelijan valinta: Fisher F44 / Eurotek pro / Land ra

Viesti Kirjoittaja Niksu » 11 Helmi 2017, 08:53

Tervetuloa foorumille Rantamyyrä. Kiitos erinomaisesta kirjoituksestasi, sillä en ole vielä kertaakaan tällä foorumilla nähnyt noin kattavasti kirjoitettua viestiä ensilaitteen valinnasta.
Niksu
Garrett AT Pro: 8,5x11" ja NEL Big&Snake sekä ACE250
Garrett Pro-Pointer
Vanhin löydetty kolikko: 1 ör vuodelta 17?? ja 2 kopeekka vuodelta 1810

Avatar
jannukka
Metallinetsijä
Viestit: 377
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 20:01

Re: Aloittelijan valinta: Fisher F44 / Eurotek pro / Land ra

Viesti Kirjoittaja jannukka » 11 Helmi 2017, 10:09

Hyvä kirjoitus ! Hyvä vallinta aloitelijan etsimeksi,kokekemusta on F44 ja F22 malleista ei pahaa sanottavaa kummastakaan.
Makro Racer
Mars Discovery
Mars tiger
Vakio kela
Pari pointeria
Deteknix diamond digger
8 e lapio

Avatar
iron maden
Kunniajäsen
Viestit: 1399
Liittynyt: 27 Huhti 2013, 18:32
Paikkakunta: Lieksa

Re: Aloittelijan valinta: Fisher F44 / Eurotek pro / Land ra

Viesti Kirjoittaja iron maden » 11 Helmi 2017, 18:33

Golden maskin naula+kolikkotesti!:
https://www.youtube.com/watch?v=BtCM8Oo9wsM
Ace Garret 250+Exelrattor DD 10/14kela.
Golden Mask 4+ 10,5 kela
Garretin pro pointter.
Vanhin kolikko 1748 öre, hopiaa ym ja maasta nostettua rautaa yli 160 kiloa!

Avatar
jannukka
Metallinetsijä
Viestit: 377
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 20:01

Re: Aloittelijan valinta: Fisher F44 / Eurotek pro / Land ra

Viesti Kirjoittaja jannukka » 11 Helmi 2017, 20:01

iron maden kirjoitti:Golden maskin naula+kolikkotesti!:
https://www.youtube.com/watch?v=BtCM8Oo9wsM
Kuinkahan se Ace 250 menestyy naula/kolikkotestissä :D Hyvähän toi Fisher on ensietsimeksi :) Luitko kaverin kirjoitaman textin piti etsimestä kun toimi paristoilla . Maskissahan on akku. Ja onhan niillä hinta eroakin .
Makro Racer
Mars Discovery
Mars tiger
Vakio kela
Pari pointeria
Deteknix diamond digger
8 e lapio

Nurkka
Metallinetsijä
Viestit: 104
Liittynyt: 03 Heinä 2015, 20:00

Re: Aloittelijan valinta: Fisher F44 / Eurotek pro / Land ra

Viesti Kirjoittaja Nurkka » 13 Helmi 2017, 17:04

F22:lla on nyt pari vuotta tutkittu lähiseutuja, ja sitä manuaalista maabalanssinsäätöä olen märällä merenrantahiekalla kaivannut. Siellä tuo tahtoo piippailla kovasti omiaan.

AA-Paristojahan tämä laite syö kerralla kaksi ja ne riittävät useiksi reissuiksi. 10:n pariston paketti olisi kestänyt koko kauden omassa käytössä (pari kertaa vikossa pari tuntia kerrallaan).
F22:n vakio 9" kela toimi suht hyvin ja jätti mm. kruunukorkit piippaamatta. Hommasin Nel Tornadon tuon kaveriksi (DD) ja se valitettavasti kaivuuttaa noita kruunukorkkeja korkealla ID:luvulla (lue hopeana).
Plussaa myös keveydestä ja säänkestävyydestä. Laite on kestänyt saman sään kuin mieskin, eli vesisdaetta ei ole tarvinnut pelätä. Tosin toiselle kymmenelle menevissä pakkasissa nestekidenäyttö alkaa jo tahmata turhaksi.

Ja pääasiallisena käyttökohteena on ollut puistot ja metsät. Pelloille en ole päässyt tutkimaan.

Vastaa Viestiin