Omituinen kolmiotuoli

Löytyykö hyllystäsi vanha vaasi tai koristaako seinääsi jokin erityinen aarre minka haluat jakaa muiden kanssa? Kerro se sanoin ja näytä kuvin.
myrrysmies
Viestit: 1
Liittynyt: 24 Loka 2018, 01:01
Paikkakunta: Helsinki

Omituinen kolmiotuoli

Viesti Kirjoittaja myrrysmies » 26 Loka 2018, 00:23

Mahtaisikö tälle tuolille löytyä tarkempaa taustatarinaa. Omistaja ei osannut sanoa sen symboliikasta tai taustasta juuri mitään.

Tuolista näkee jo päällepäin, että ei liene kovin mukava istuttava kolmiomallinsa takia. Juuri tämä kolmiomalli kuitenkin herätti mielenkiintoni, ja minulla on omat epäilykseni sen symboliikasta. Puuornamentiikka tuo luonnollisesti mieleen kansallisromantiikan. Kolmio taasen voisi olla symboli, jonka teosofit ainakin olisivat tunnistaneet. Olenkohan oikeilla jäljillä?

Tuolin alkuperäinen omistaja vaikutti kansalaismielisten parissa 1900-luvun taitteessa sortovuosien aikaan.

Kuva

Avatar
Päälyäijä
Viestit: 36
Liittynyt: 11 Elo 2015, 21:28
Paikkakunta: Kaustinen

Re: Omituinen kolmiotuoli

Viesti Kirjoittaja Päälyäijä » 20 Marras 2018, 20:03

Google haulla turners chair tulee vastaavia tuolia.

Tuossa vielä samanlainen: https://thevaultsydney.com/products/vic ... ners-chair

Paavo Peltorengas
Viestit: 11
Liittynyt: 21 Kesä 2020, 20:57
Paikkakunta: Stadi & Sauvo

Re: Omituinen kolmiotuoli

Viesti Kirjoittaja Paavo Peltorengas » 20 Syys 2020, 11:55

Kolmiotuolit olivat jugend-aikainen (karkeasti 1890-1915) ilmiö. Uusrenesanssikauden jälkeen oltiin lopenkyllästyneitä sorvattuihin mööpelihin ja jykevä kulmikkuus tarjosi modernia vaihtelua. Etenkin Suomessa jugend sisälsi voimakkaan kansallisromanttisen painotuksen; graniitista ja kulmikkuudesta tuli järkähtämättömän suomalaisuuden symboli. Tuo tuoli on varsin korkealaatuista työtä, joten en suuresti yllättyisi jos se löytyisi vielä jonkun suuremman puusepänverstaan luettelosta. Ihan mukava tuollaisessa on istua, istumisen tyyli oli toki vähän erilainen kun ei röhnötetty koko iltaa television ääressä.

Vastaa Viestiin