Rosvo Perttunen "Ahas Tuinanen" "Tavarantassaaja"

Kertoiko isovanhempasi tarinoita saareen haudatusta aarteesta? Onko levottomina aikoina kätketty metsiin rahaa? Tarinoita aarteista.
Avatar
Seiska
Raavas Tonkija
Viestit: 717
Liittynyt: 26 Syys 2013, 19:35
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

Rosvo Perttunen "Ahas Tuinanen" "Tavarantassaaja"

Viesti Kirjoittaja Seiska » 23 Maalis 2015, 22:17

"Anders Wilhelm Perttunen alias Antti Ville Perttunen, eli Rosvo-Perttunen.
Perttusen pääasiallinen "rosvouspiiri", oli laaja: Oulun läänin lisäksi koko Pohjois-Suomi, Kainuu ja Savo aina Mikkeliä myöten. "Kotipaikkanaan" Perttunen piti Limingan ja Raahen seudun syrjäkyliä."

Onkos kukaan ko. herrasmieheen liittyen kuullut mitään tarinoita?

Minun kuuleman perimätiedon/tarinan mukaan tänne Iihin on Rosvo Perttunen joskus "aarteensa" kätkenyt. Tarina kertoo kyllä tarkempaakin sijaintia, mutta jätettäköön se tässä vaiheessa kertomatta :mrgreen:
Tätä tarinaa voisi kuitenkin tukea ainakin seuraava: "Ryövärinura alkoi ilmeisimmin Iin kevätmarkkinoilla vuonna 1873. Tällöin Antin saaliiksi tuli 13 000 markkaa, jotka hän varasti kauppaneuvos Snellmannilta."
Toisaalta, tämän johdosta on kyllä saattanut legenda "aarteesta" lähteä Iissä lentäänkin :)

Perttunen teki pääasiassa pienempiä rosvouksia, joten Iin markkinoilla on Perttunen voinut taskuvarkailla ja rosvoilla paljonkin ennen tätä "isompaa" keikkaa. Sekä myös muinakin vuosina kuin 1873.
Tällainen kulkurivaras on lienee jemmaillut saaliitaan? Tuskin sitä koko ryöstösaaliis kainallossa on menty köyhän rahvaan helmoihin piileksimään ja vielä kesken markkinoiden. Sitten jos ja kun äkkilähtö on tullut tämän ison saaliin vuoksi (13 000mk) on varmasti pienet saaliit unohtunut tyystin kätköihinsä...? :D

Toki tarinasta olen kuullut myös version missä kerrotaan Perttusen piilottaneen saalin koska poliisi on ajanut häntä takaa.
"Talvikauden 1873-74 hän oli Ruotsin puolella. Syksyllä 1874 alkoi kuitenkin kantautua tietoja ryövärin vaiheista, aina Suomen Turkua myöten.."

Iin Haminan markkinoista:
"1800-luvun luvun loppupuolen markkinoille saattoi kertyä markkinaväkeä yli 2 000 henkeä, mikä oli melkoinen määrä noin 400 asukkaan Iin Haminaan....Iin markkinat olivat laajalti kuuluisat, niin hyvässä kuin pahassakin. Markkinayleisön ohella markkinoilla oli posetiivaria, nuoralla tanssijaa, ampumatelttaa, karusellia ja monenlaista huvitusta, helppoheikkejä ja muita kauppiaita. Pidettiin markkinatansseja ja ilakoitiin monella luvallisella ja luvattomalla tavalla kaupanteon ohella."

Odottaako jossakin iso kasa puoleksi maatuneita seteleitä ja saven syömiä kolikoita? Tai ehkäpä muutama taskunauris ja muuta kivaa? :lol:


Vaan täytyy sanoa, kyllä on mahtavia juttuja herrasta!

http://fi.wikipedia.org/wiki/Anders_Wilhelm_Perttunen
https://sites.google.com/site/perttusen ... tivilhelmi
http://www.kirjastovirma.fi/rosvoperttunen
Kuparinen: 1625 1/2 Öre Klipping Gustav II Adolf
Hopeinen: 1448-1470 Aurtua Karl Knutsson Bonde

Bruin
Kunniajäsen
Viestit: 2165
Liittynyt: 01 Syys 2013, 17:31
Paikkakunta: Turengi

Re: Rosvo Perttunen "Ahas Tuinanen" "Tavarantassaaja"

Viesti Kirjoittaja Bruin » 25 Maalis 2015, 19:20

Mielenkiintoinen tarina, varsinkin toi viimeinen linkki. Aikamoinen epeli ollut toi. Piilotetuista aarteista ei vaan pahemmin puhuttu :(

Jonni Joutava
Viestit: 3
Liittynyt: 05 Heinä 2014, 14:54

Re: Rosvo Perttunen "Ahas Tuinanen" "Tavarantassaaja"

Viesti Kirjoittaja Jonni Joutava » 28 Elo 2015, 10:45

Omilla huudeillani Oulun eteläisen suunnalla kerrotaan tarinaa, miten Rosvo Perttunen oli tullut kestikievarina toimineeseen taloon. Talossa yöpyneet miehet olivat keskustelleen Perttusesta ja siitä, miten hyvän palkkion rosvon kiinniottamisesta saisi. Perttunen oli aikansa kuunnellut rauhassa tarinaa, lopulta noussut ja sanonut, että tässä se Perttunen olisi. Ottakaa kiinni jos saatte. Eivät saaneet kiinni. Toisen tarinan mukaan Perttusella olisi ollut rahakätkö jossain lähistöllä.

Sinänsä hauska tarina mutta ei kovin uskottava, koska tuo yllä olevan linkin mukaan Perttunen vangittiin 1874 ja kyseinen kestikievari on perustettu vasta 1880-luvulla.

Vastaa Viestiin