Sivu 1/1

Kysymys säännöistä

Lähetetty: 19 Helmi 2020, 16:26
Kirjoittaja Jourik40
Tervetuloa! Nimeni on Juri, olen kotoisin Pietarista. Käyn usein Suomessa. Olen erittäin iloinen, että löysin foorumin. Haluan etsiä metallinpaljastimella Lahdessa ja sen ympäristössä. Kysymys 1. Missä paikoissa voin tehdä hakuja ilman lupaa? Kysymys 2. Mitä minun pitäisi saada oikeuksia ja mistä kappaleista etsiä metalli-ilmaisimella? Kiitos jo etukäteen, Terveisin Jurille !!

Re: Kysymys säännöistä

Lähetetty: 20 Helmi 2020, 14:14
Kirjoittaja iipe
Lupa tarvitaan maanomistajalta. Metsissä voisi etsiä ehkä ilmankin, mutta parempi kysyä. Muita lupia, kuin maanomistajan, ei Suomessa tarvita.
Jos yli 100v. vanhaa löytää, pitää näyttää museolle..

Re: Kysymys säännöistä

Lähetetty: 20 Helmi 2020, 17:06
Kirjoittaja Jourik40
kiitos paljon vastauksesta

Re: Kysymys säännöistä

Lähetetty: 20 Helmi 2020, 21:51
Kirjoittaja Teutori
Pelloille ei saa mennä ilman pellonomistajan/haltijan lupaa.
Esim. uimarannoilla ja puistoissa voi etsiä melko vapaasti.
Kaupungit myöntävät etsintälupia omistamilleen maille, esim. Joensuussa 3 vuoden lupa kaupungin maille maksaa n. 80€.

Запрещено вводить поля без разрешения владельца поля. Пляжи и парки можно исследовать довольно свободно. Города выдают разрешения на разведку на принадлежащую им землю, а в Йоэнсуу разрешение на 3 года составляет 80 евро.

Re: Kysymys säännöistä

Lähetetty: 20 Helmi 2020, 22:51
Kirjoittaja Sephä
Ja tarkista, että et mene liian lähelle suojeltuja muinaismuisto paikkoja: https://kartta.museoverkko.fi/

Re: Kysymys säännöistä

Lähetetty: 21 Helmi 2020, 13:27
Kirjoittaja Jourik40
kiitos kaikille vastauksista. Ymmärsin oikein, että jos minun on etsittävä metalli-ilmaisinta ja kaivettava valtion omistamassa metsässä, minun pitäisi ostaa lupa?

Re: Kysymys säännöistä

Lähetetty: 21 Helmi 2020, 20:06
Kirjoittaja Teutori
Kaupungit ja metsähallitus vaativat luvan metallinetsintään. En tiedä kuinka paljon lupa maksaa eri kaupungeissa, Joensuussa se maksaa 80 € / 3 vuotta. Valtion maita hallinnoi metsähallitus: https://www.metsa.fi/

Города и лесное правительство (Metsähallitus) требуют разрешение на разведку металла . Я не знаю, сколько стоит разрешение в разных городах, в Йоэнсуу оно стоит 80 € / 3 года. Государственные земли управляются лесное правительство: https://www.metsa.fi/

Re: Kysymys säännöistä

Lähetetty: 29 Helmi 2020, 19:35
Kirjoittaja Fisherman
Teutori kirjoitti:
21 Helmi 2020, 20:06
Kaupungit ja metsähallitus vaativat luvan metallinetsintään. En tiedä kuinka paljon lupa maksaa eri kaupungeissa, Joensuussa se maksaa 80 € / 3 vuotta. Valtion maita hallinnoi metsähallitus: https://www.metsa.fi/

Taitaa olla Joensuu ainoa kaupunki jossa pitää etsintäluvasta maksaa :shock:
Mihinkähän moinen maksu perustuu?

Re: Kysymys säännöistä

Lähetetty: 29 Helmi 2020, 21:37
Kirjoittaja Teutori
No, kysyin lupaa kaupungin maille niin maankäyttöpäällikkö sanoi että tottakai, 70€+ALV, lupa voimassa 3 vuotta.
Erityisesti minua kiinnosti kaupungin omistama alue jossa on ollut luostari jo 1500 luvulla, joten maksoin luvan.

Kyseessä on joensuun kaupungin diaarinumeroitu maankäyttölupa.

Tarkoitus; metallinetsimen käyttö kaupungin omistamilla kiinteistöillä.
Lupa ei oikeuta yksinoikeuteen, rauhoitetuilla ja suojelluilla alueilla ei saa suorittaa etsintää, puita ja kasveja ei saa vahingoittaa, kaapeleita varottava ja tarvittaessa kaapelinäyttö tilattava jns kaupungilta (eri maksu), muinaismuistolakia noudatettava ja muinaisesine löydöistä ilmoitettava museoviraston lisäksi myös kaupungille, löytötavaralakia noudatettava ja arvokkaista löytötavaroista ilmoitettava myös kaupungille, kaivujäljet peitettävä ja roskat vietävä pois.
Lupa on henkilökohtainen.

Tämmöisillä ehdoilla ko. lupa heltisi.
Saattaahan se olla että ilmankin olisi pärjännyt, mutta onpahan se nyt matkassa JOS joku sattuu kysymään.

Onko todella niin että muualla ei kaupungin maille vastaavia lupia tarvitse...?

Re: Kysymys säännöistä

Lähetetty: 29 Helmi 2020, 22:50
Kirjoittaja Tonkija69
Teutori kirjoitti:
29 Helmi 2020, 21:37
Onko todella niin että muualla ei kaupungin maille vastaavia lupia tarvitse...?
Luvat toki täytyy aina olla kun toisen maille menee, olkoon se sitten kaupunki tai yksityinen. Mutten itse ole koskaan joutunut maksamaan, tai että olisi määräajoista ollut puhetta. Päinvastoin: alueiden myöntäjä on vain ollut tyytyväinen, kun kerään roskia pois ja jätän lähtiessäni paikat siivompaan kuntoon kuin tullessani :) Se lienee ihan tapauskohtaista, kuinka kukin viskaali haluaa asiaan suhtautua :/

Re: Kysymys säännöistä

Lähetetty: 05 Kesä 2020, 15:47
Kirjoittaja kepuski
Äskettäin Jyväskylään muuttaneena kysyin kaupungilta lupaa kunnan omistuksessa oleville metsäalueille. Viestissä mainitsin kuopan koon (n.30cm leveä ja 10-30cm syvä) ja sen etten jätä jälkeeni merkkejä kuopan kaivamisesta. Sen lisäksi viestissä kerroin myös mm. työvälineet (rautalapio ja ns. istutuslapio), kaikkien roskien kierrätyksen, kuulokkeiden käyttämisen, Museoviraston ohjeiden ja muinaisjäännöslain kunnioittamisen, luonnossa kanssa liikkujien ja lähiasukkaiden rauhan kunnioittamisen, rakennettujen alueiden välttämisen sekä syyt miksi ylipäätänsä harrastustani harrastan. Tänään 5.6.2020 Jyväskylän maankäyttöinsinööri vastasi viestiini näin:

"Hei. Olemme joutuneet linjaamaan tämän metallinetsintäasian niin, ettei lupia anneta kenellekkään, jotta olemme tasapuolisia ja luvitus ei johda mihinkään hallitsemattomaan kuoppien kaiveluun kaupungin metsissä."

Tapana ollut kesäaikana piippailla metsäalueilla, joten kyllähän se Jyväskylän suhtautuminen harrastusta kohtaan pistää harmittamaan.

Re: Kysymys säännöistä

Lähetetty: 05 Kesä 2020, 17:44
Kirjoittaja iipe
En nyt suosittele kikkailemaan, mutta:

"Kaivoslain mukaan maastossa saa liikkua ja pienimuotoista näytteenottoa saa tehdä vasaralla tai lapiolla ilman malminetsintälupaa, jokamiehenoikeuden nojalla."

-josko kukaan siellä metsässä sua yhyttää..

Re: Kysymys säännöistä

Lähetetty: 09 Heinä 2020, 17:01
Kirjoittaja bb12
Eikai nyt lupia tarvii piipparin kanssa liikkumiseen jokamiehen oikeuden nojalla, mikään laki ei kiellä. Sitten itse kaivaminen joka harmaata aluetta on, joku rikoslaki kielsi muun kun vähäisen kaivamisen (vähäinen = ei jää jälkiä?) toisen maalla? https://www.suomenmetallinetsijat.fi/node/54. Eli mikä laki sanoo selvästi ettei toisen maalla saa aiheuttaa vähäistä haittaa? Tuo lupien myöntö on eri kaupungeilla ja maan omistajilla tosi erilaista. Toivoisi selvempää näkymystä. Oliko tämä nyt väärään ketjuun kirjoitettu vai miksi tästä ei keskustella.