Vinkki Lappiin

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun harrastaa metallinetsintää. Missä saa ja missä ei saa etsiä? Pitääkö kysyä lupa etsintään ja mistä luvan voi kysyä?
Miina
Viestit: 11
Liittynyt: 03 Heinä 2017, 14:45

Vinkki Lappiin

Viesti Kirjoittaja Miina » 11 Heinä 2017, 03:41

TÄSSÄ VINKKI KOPIOTUNA, JONKA LAITOIN ERÄÄN TOISEN ASIAN YHTEYTEEN...
Hei, pojat ja kylän miehet ! Nyt on aivan pakko kirjoittaa teille vinkkiä, ihan vaan sen vuoksi, ettette tee typeryyksiä. Nimittäin minulle on tullut monellaista viestiä ja kyselyä... Lapissa polliisia ei paljon näy tienvaressa, mutta virkavalta valvoo. PTR = Poliisi + Tulli + Rajavartiolaitos, Lisäksi
Erävalvojat (ovat yl. entisiä poliiseja) valvovat maastossa. He tekevät yhteisiä valvontaiskuja, milloin milläkin teemalla esim. kalastus, metsästys, maastossa luvatta liikuminen (autot , kelkat, mönkijät, grossipyörät...). He voivat käyttää liikumiseen esim: Hekoja, mönkijöitä, grossipyöriä, veneitä, maastopyöriä yms. Itse törmäsin vapaa-ajalla olevaan rajamieheen kultamailla. Hän pamahti paikalle maastopyörällä oli menossa kalaan... tuli muuten aika hiljaa ja yllättäen : ) No, onneksi asiani oli kunossa, mut nähdessään mun kalavehkeet kysäsi lupia ohimennen... Niin ja paikalliset poromiehet ja etelän viherpiipertäjät tekevät herkästi ilmoituksia... Mikäs sen mukavampaa virkamiehellä on, kuin lähteä maastoon tarkastuskäynnille, vaikka mönkkärillä päiväretkelle... Aateleppa ite : ) P.S. Olis kiva, ettei tärveltäis meidän mainetta Lapissakaan : )
Miina

Miina
Viestit: 11
Liittynyt: 03 Heinä 2017, 14:45

Re: Vinkki Lappiin

Viesti Kirjoittaja Miina » 11 Heinä 2017, 14:24

Missä saa kulkea autolla/mönkkärillä/mopolla ? Metsäautotietä huonomalla reitillä ei ole lupa ajaa. Mikä on metsäautotie ? Se on sorapäälysteinen, siinä on ojat tai piantareet. Ajoura on se astetta kehnompi tie, siellä ei ole lupa ajaa. Miksikö tiedän tämän ? No, kultavaltausten lupaehdoissa on määritelty nämä asiat... Ja näitä valvotaan.

jomsa
Viestit: 8
Liittynyt: 27 Marras 2021, 15:45
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Vinkki Lappiin

Viesti Kirjoittaja jomsa » 30 Joulu 2021, 00:39

Poromiehethän saavat liikuskella melkeinpä missä vain paliskuntansa alueella moottoriajoneuvoilla. Kuten mainitsit myös kultamiehet saavat ajella tietyin rajoituksin ja yleensä vain tiettyjä reittejä. Virkamiehien ajoluvista en tiedä, mutta olettaisin, että melko vapaasti saavat ajella.

Mutta jotta lisään tähän vinkkiin oman korteni... mikäli Lapista haluaa sitä keltaista yrittää etsiä, julkaisin taannoin videon mitä "lupa" prosesseja siihen liittyyy.

Eli Kullanhuuhdontaan liittyviä lupa-asioita:

Jos etsit vain niin tästä videota siihen nälkään:
https://www.youtube.com/watch?v=wV1ls04N3Vk

Ja jos etsintätyöt on jo tehty niin tästä sitten katsomaan miten haet valtausta jotta pääset jopa kaivamaankin. Tämän toteutin TUKES:in kanssa yhteistyössä vieläpä:
https://www.youtube.com/watch?v=lfCN95_4tsk

Vastaa Viestiin