Mitä teen, kun löydän irtaimen muinaisesineen?

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun harrastaa metallinetsintää. Missä saa ja missä ei saa etsiä? Pitääkö kysyä lupa etsintään ja mistä luvan voi kysyä?
Avatar
ZyrTech
Kunniajäsen
Viestit: 1203
Liittynyt: 17 Huhti 2009, 22:20
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Mitä teen, kun löydän irtaimen muinaisesineen?

Viesti Kirjoittaja ZyrTech » 14 Marras 2014, 13:31

Toimi näin:

1. Jos löydät maasta esineen, jota epäilet muinaisesineeksi, ota se talteen ja merkitse muistiin tarkka löytöpaikka.

2. Älä puhdista esinettä, äläkä kaivele enempää sen löytöpaikkaa.

3. Lähetä esine Museovirastoon (osoitteella Sturenkatu 2a, 00510 Helsinki) tai lähimpään maakuntamuseoon. Sinun ei tarvitse itse maksaa postikuluja, kun ilmoitat postiin, että kysymys on asiakaspalautuksesta. Museoviraston asiakaspalautussopimuksen tunnus on 610146 (sitä voidaan kysyä postissa). Voit myös soittaa Museovirastoon, puh. (09) 40501, kertoaksesi löydöstä.

4. Kun saat Museovirastosta esineen löytöolosuhteita koskevan kysymyslehden, täytä se huolellisesti ja palauta Museovirastoon. Voit tulostaa kysymyslehden myös itse.

5. Kerro haluatko esineen lunastettavaksi vai haluatko lahjoittaa sen Suomen kansallismuseon kokoelmiin. Samalla voit pyytää löydöstäsi tarkempia tietoja ja valokuvan kotiarkistoosi.

6. Voit myös esittää toivomuksen, että esine sijoitettaisiin Museovirastossa tehtyjen dokumentointitoimenpiteiden jälkeen lähimpään maakuntamuseoon. Siirto on mahdollinen, jos esine voidaan sijoittaa museon näyttelyyn.

Muinaismuistolain mukaan maasta löydetyt yli 100 vuotta vanhat esineet kuuluvat valtiolle ja laki velvoittaa löytäjän ilmoittamaan niistä Museovirastoon. Niiden myyminen esimerkiksi huutokaupassa on lainvastaista.

Museovirasto voi lunastaa löydön tai siirtää lunastusoikeuden jollekin muulle museolle. Jalometallia olevista esineistä lunastussumma on vähintään jalometallin arvo 25 %:lla korotettuna. Tunnetusta muinaisjäännöksestä peräisin olevat löydöt kuuluvat korvauksetta valtiolle. Jos löytäjä haluaa lahjoittaa löydön Kansallismuseon kokoelmiin, hän saa tästä kunniakirjan.

Linkki Museoviraston ohjeeseen.
Kuva

Avatar
iipe
Kunniajäsen
Viestit: 2795
Liittynyt: 25 Marras 2011, 13:36
Paikkakunta: Pori

Re: Mitä teen, kun löydän irtaimen muinaisesineen?

Viesti Kirjoittaja iipe » 17 Helmi 2019, 18:42

Tilanne elää ja Museovirasto kehitellyt "ilppari" ilmoitus- ja palautepalvelun, mikä löytyy kypin sivulta!
https://www.kyppi.fi/palveluikkuna/port ... fault.aspx
Vasen alalaita "ilmoita löydöstäsi"!

https://www.kyppi.fi/palveluikkuna/ilmo ... fault.aspx

Eli tulevaisuudessa ei s.postia, vaan ilmoitusta tuonne. Muuten homma pitäisi säilyä ennallaan. Muokataan aloitusviestiä tarvittaessa..
Taivas varjele mitä sieltä tulee!

Viestiketju Lukittu