"Amatööriarkeologit löysivät rivoja roomalaisveistoksia

Do you live in Europe and want show your metaldetecting finds to finnish hobbyists.This is the place to do it. Use only English in this forum.
appenzell
Kunniajäsen
Viestit: 1180
Liittynyt: 06 Marras 2009, 21:02
Paikkakunta: Helsinki

"Amatööriarkeologit löysivät rivoja roomalaisveistoksia

Viesti Kirjoittaja appenzell » 31 Loka 2012, 23:47

http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288512047130.html
Roomalaisten eroottisilla taide-esineillä saattoi olla yllättävä käyttötarkoitus.
Jo muinaiset roomalaiset muovailivat eroottisia taide-esineitä. Joitakin niistä kulkeutui Britteinsaarille asti, missä ne saivat piilotella rauhassa Walesin maaperässä viime vuoteen asti. Ja minkälainen yllätys harrastelija-arkeologeja odottikaan, kun heidän metallinpaljastimensa löysivät Pohjois-Yorkshiren maastoista arviolta 1 600 - 2 000 vuotta vanhan kätkön, jossa oli mukana muiden muassa rakastelevaa paria esittävä veitsen kahva ja peniksen muotoon veistetty, luinen esine. Esineiden joukossa oli myös roomalaiskeisarin miesrakastajaa esittävä rintakuva.

Tutkijat innostuivat harrastelijoiden löydöksistä oitis. Roomalaisten eroottiset veistokset päätyivät tiedeartikkeliksi Britannia-julkaisuun, minkä jälkeen niistä uutisoi LiveScience. Tutkijoiden mukaan erityisen kiinnostava esine oli kuparista valmistettu veitsen kahva, joka esittää eroottisissa puuhissa olevaa miestä ja naista.

- Mies makaa sohvalla ja hänen edessään on hajareisin nainen, jonka rintamasuunta on miehen jalkoihin päin. Miehen käsi lepää naisen vasemmalla pakaralla, kirjoittavat arkeologit Sally Worrell ja John Pearce.

Asiantuntijoiden mukaan eroottisvivahteiset esineet olivat roomalaiskodeissa varsin yleisiä. Roomalaisten irstailut ovat tulleet suurelle yleisölle tunnetuksi esimerkiksi tulivuoren tuhkaan hautautuneen Pompejin kaupungin rakennuksiin koristellut seinämaalaukset.

Yllättäen erottisilla esineillä ei ole välttämättä ollut seksuaalisia tarkoituksia. Ainakin tutkijat haluavat uskoa roomalaisten ylevämpiin tarkoituksiin.

- Yksi teoria on, että seksuaalisissa esineissä uskotaan olevan voimaa, mutta se voima perustuu niiden naurettavuuteen. Niiden on uskottu huvittavan ihmisiä niin paljon, että heidän naurunsa karkottaa pahat henget, Pearce kirjoitti artikkelissaan.
Elisa Rimaila
http://www.suffolk.gov.uk/libraries-and ... chaeology/