Aarteenetsintää Maskun museolla

Kerro meille Suomen mediaan yltäneet aarrelöydöt ja kätköt.
Avatar
Oskari01
Metallinetsijä
Viestit: 463
Liittynyt: 13 Helmi 2015, 17:55
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Aarteenetsintää Maskun museolla

Viesti Kirjoittaja Oskari01 »

Aarteenetsintää Maskun museolla

Museopäivänä Vakka-Suomen metallinetsijät esittelivät harrastustaan

Metallinpaljastin piippaa Maskun museon pihalla. Oskari Heikkilä kaivaa tottuneesti maata, ja nostaa vain viiden senttimetrin syvyydestä patinoituneen metallirahan. Kolikon voisi puhdistaa hammasharjalla ja etikalla, mutta kokenut aarteenetsijä tunnistaa sen ilmankin.

- Odotin pullonkorkkia, joka on se tavallisin löytö. Mutta tämä on 1700-luvun äyri, hän sanoo.

Kolikko kiertää muidenkin Vakka-Suomen metallinetsijöiden käsissä ja täsmentyy koon perusteella vuoteen 1720. Löytö on päivän vanhin.

Maskun museo Palsala osallistui Varsinais-Suomen museopäivään, joka tarjosi sunnuntaina maksuttoman sisäänpääsyn 40 eri museoon.

Museon perusnäyttelyn lisäksi Vakka-Suomen metallinetsijät olivat tuoneet paikalle tämän kesän löytöjään.

Lukitussa vitriinissä oli esillä rautakautisia sormuksia, solkia, riipuksia ja kolikoita, jotka ovat matkalla Varsinais-Suomen maakuntamuseoon.

Toisia löytöjä, kuten nappeja, lusikoita, työkalujen osia, tykinkuulan paloja ja 1970-luvun leikkipyssyä saattoi ottaa käteen ja ihailla tarkemmin.

– Esinekokoelmasta saa vähän valheellisen kuvan, sillä suurin osa löydöistä on nauloja ja pullonkorkkeja, joita tänne olisi voinut tuoda jätesäkillisen, Jani Leino kertoo.

Vakka-Suomen metallinetsijät ovat noin kymmenhenkinen porukka, josta sulan maan aikana joka päivä aina joku on maastossa, yleensä 2-5 hengen porukalla.

- Harrastuksessa kiehtoo löytämisen ilo, hyvä seura ja ulkoilma. Valitsemme paikan karttojen perusteella vesireittien, talojen paikkojen ja korkeuskäyrien perusteella, Oskari Heikkilä kertoo.

Ihan heti etsittävät tienoot eivät lähiseuduilta lopu, sillä joka vuosi peltojen kääntäminen nostaa uusia esineitä pintaan.

- Jos jostakin pellolta on tehty kiinnostavia löytöjä, palaamme sinne kahdesta kolmeen kertaan uudestaan, Jani Leino sanoo.

Harrastuksen voi aloittaa kuka tahansa hankkimalla kunnollisen metallinpaljastinlaitteen. Sen lisäksi tarvitaan aimo annos pitkäjänteisyyttä. Verkosta osoitteesta www.aarremaanalla.com saa tietoa metallinetsinnässä tarvittavista luvista, etiikasta ja säännöistä.

– Aarremaanalla -forumiin voi laittaa kuvan esineestä ja kysellä tietoa muilta. Vähäpätöisen näköinen kimpale voikin olla peräisin rautakaudelta, Petri Ruottu sanoo.

https://www.vakka.fi/a/ns00244073?c=1523358176835