Ilmoituskynnys

Keskustelua kaikesta muusta aarteenetsintään liittyvästä ja vaikka säästä kuin jo otsikoiduista aihepiireistä. Täällä voit kertoa vaikka muista harrastuksistasi.
HannuM
Metallinetsijä
Viestit: 194
Liittynyt: 01 Kesä 2019, 18:40
Paikkakunta: Oulu

Ilmoituskynnys

Viesti Kirjoittaja HannuM » 04 Syys 2019, 21:40

Muinaismuistolain perusteella kaikki yli satavuotiaat löydöt tulisi ilmoittaa museovirastolle. Tapahtuuko näin? Milloin ilmoituskynnys ylittyy? Foorumia katsellessa ja valtavan monia hienoja löytöjä ihmetellessä mieleen tulee, että kuka nämä kaikki klippingit, öret, pronssikatkelmat, dirhemit yms. tutkii? Ja onko ne ilmoitettu museovirastolle? Kasvavan harrastajamäärän takia varmasti ruuhkaa pukkaa! Vai ilmoitetaanko löydökset tutkittavaksi, vasta sitten museovirastolle, jos ei saada luotettavaa arviota muualta? Tarkoitukseni ei ole provosoida ketään vaan saada tietoa ja herättää keskustelua.ilmoitusherkkyydestä vanhojen tavaroiden suhteen. Milloin ilmoitat löydöstäsi museovirastolle?

Avatar
Sephä
Raavas Tonkija
Viestit: 624
Liittynyt: 17 Tammi 2014, 16:02
Paikkakunta: Keski-Suomi

Re: Ilmoituskynnys

Viesti Kirjoittaja Sephä » 04 Syys 2019, 23:27

Ilmoittaminenhan on nykyään helppoa, niin sen puoleen ei ilmoituskynnys kovin korkea pitäisi olla, jos vaan on rehellinen etsijä. Laittaa vain yhteiskuvan kaikista pellosta löytyneistä esineistä Ilppariin, niin se on siinä.
Aka Signum MFD ja Golden Mask Thracian

Avatar
Teutori
Metallinetsijä
Viestit: 179
Liittynyt: 09 Touko 2018, 11:55
Paikkakunta: Riitamaa

Re: Ilmoituskynnys

Viesti Kirjoittaja Teutori » 05 Syys 2019, 09:07

Olen itsekin joskus pohtinut samaa. Kun yli sata vuotiaat löydöt pitää lain mukaan ilmoittaa museovirastolle, niin se täydellisesti toteutuessaan toisi MV:lle koskaan selvittämättömän ruuhkan.
Voisin ajatella että valveutunut etsijä osaa seuloa sellaiset löydöt jotka tuskin museoväkeä kiinnostaa ja joista on siellä jo ylitarjontaa. Esim. joku yli 100 v markka tai kopeekka kolikko, tai vaikka 1700 luvun öre joita on lyöty 13 miljoonaa kappaletta ja ovat metallinpaljastinlöytöinä yleisiä, niin onko museovirastolla todellista kiinnostusta niihin? Niitä on varmasti heidän varastoissaan jo kymmeniä kiloja. Toki näissäkin pitää ottaa huomioon myös löytöpaikka ja sen historiallinen merkitys.
Kyllä alan harrastajan ainakin pitäisi harvinaisemmat rahat erottaa, pronssi- ja rautakauden löydöistä puhumattakaan jotka itsestäänselvästi ovat museovirastollekin historiallisesti ja arkeologisesti kiinnostavia ja nämä on syytäkin sitten ilmoittaa.
Tuo laki joka vaatii ilmoittamaan kaikki yli 100 v löydöt, on kuin armeijassa kouluttajan ohje alokkaille jonka mukaan teltan kipinämikon pitää silloin tällöin kopistaa kaminan savuputkea kalikalla että noki irtoaa putken sisäpinnasta. Alokkaathan ottivat ohjeen niin kirjaimellisesti että jokainen kipinämikko sitten hakkasi putkea eikä kukaan nukkunut ensimmäisenä yönä.
Yllyttämättä ketään lainrikkomukseen, järkeä voi mielestäni käyttää tuossa löytöjen ilmoittamisessakin.
Garrett ACE 400i
Gold Hunter
_______________________________________
Öre 1720
Öre 17XX (F.R.S/1720-51)

HannuM
Metallinetsijä
Viestit: 194
Liittynyt: 01 Kesä 2019, 18:40
Paikkakunta: Oulu

Re: Ilmoituskynnys

Viesti Kirjoittaja HannuM » 05 Syys 2019, 11:29

Olipa hyvä vastaus Teutorilta. Tuosta voimme varmasti olla samaa mieltä. Maalaisjärki siis käteen.

Avatar
iipi
Viestit: 21
Liittynyt: 21 Elo 2017, 23:38
Paikkakunta: Sydän-Satakunta ja joskus Mouhijärvi

Re: Ilmoituskynnys

Viesti Kirjoittaja iipi » 26 Tammi 2020, 19:26

Juuri eilen Ranista elävänä kuulleena, voisin todeta että kyllä - tietotulvasta huolimatta - toivotaan tuoreempiakin löytöjä Ilppariin.
Raninenhan toivoi, että kaikki löydöt ilmoitetaan, jotta Ilpparista saadaan käsitys, missä metallinetsijät liikkuvat = joko esim. rautakautta ei alueella ole tai metallinetsintää ei ole... jos metallinetsintää on, eikä rautakautta löydy, on todennäköisempää, että siellä seudulla sitten ei todella ole rautakautta.
Rautakauden löydöt kun ovat kasvaneet metallinetsijöiden ansioista huomattavasti, ja näin myös arkeologinen tietämys. Eli tuoreetkin löydöt kannattaa ilpata, vaikka tiedetään jo vanhastaan, että MV ei niitä halua.

Tietävät kuitenkin sen peruustella, missä liikutaan ja minkä ajan löytöjä sieltä nousee. Raninenkin totesi, että vaikka yksi kuva kaikista löydöistä, tyyliin.... data on kuitenkin tarpeen.

Suomen Ilpparikartassa on nimittäin mystisiä alueita, joista ei ole yhtään Ilppari-ilmoitusta. Voiko todella olla niin, että siellä ei ole kukaan koskaan piipannut....?

Kiits.
SME Satakunnan osaston muijia
Käytössä Minelab X-terra 305 (ja joskus myös lapio :D )
~piippailu on parasta porukassa ~
https://www.facebook.com/groups/1800006973592153/

Vastaa Viestiin