metallurgiatietoutta

Keskustelua kaikesta muusta aarteenetsintään liittyvästä ja vaikka säästä kuin jo otsikoiduista aihepiireistä. Täällä voit kertoa vaikka muista harrastuksistasi.
Avatar
RJR
Kunniajäsen
Viestit: 1177
Liittynyt: 08 Loka 2007, 21:54
Paikkakunta: Oripää Finland

metallurgiatietoutta

Viesti Kirjoittaja RJR » 20 Marras 2018, 19:22

Asia on kimurantisti yksinkertainen. Kaveri löysi kiven joka reagoi etsimeen ja magneettiin voimakkaasti. Kivi oli karkeasti pyramidin muotoinen ja alapinta tasaisen kaareva ja palanut eli selkeästi ikäänkuin "crust". Hurraten lähetimme tämän vajaan puolen kilon painoisen murikan geologiseen tutkimuskeskukseen josta tuli aika nopeasti palaute että kivi ei ollut ainakaan kuonaa mutta vielä vähemmän se yhden promillen mahdollisuuden meteoriitti koska siinä ei ollut lainkaan tarvittavaa nikkeliä. Ajateltiin että asia selvä eikä siitä sen enempää. Mutta juuri äskettäin tuli lisätietoa. Kiven materiaali on mitä todennäköisimmin ihmisen laatimaa. Pääosin rautaa. Kaareva pinta antoi yhdeksi vaihtoehdoksi jonkilaisen tykinkuulan (ja ison sellaisen, halkaisijaltaan 20-30 cm, kaarevuuden perusteella). Lisänä tuli oheinen XRF-mittauksen tulos. Kuka löytää tiedon mihin tälläistä pääosin rauta-alumiiniseosta on käytetty aikoinaan? Jos kyseessä on ollut kuula niin sen ylin 2-3 cm on ollut "pallopinta" seosta (ero on selkeästi silmin nähtävissä) loppu sitä "sahattu pinta" seosta. Lisäsin vielä kuvat kivenmurikasta.
Kuva
Kuva

Kuva

Kuva
X-Terra705, Garret AT pro, C-Scope 990 (eläkkeellä :) ) Fiskars kenttä ja puutarha, Garret Pro Pointer AT ja Sherlock pinpoint. Panasonic Lumix FT-5 kamera. NMF-jäsen.

Kultaseppä
Raavas Tonkija
Viestit: 954
Liittynyt: 02 Loka 2011, 12:12
Paikkakunta: Itä-Uusimaa – Kymenlaakso

Re: metallurgiatietoutta

Viesti Kirjoittaja Kultaseppä » 24 Marras 2018, 14:31

Silmämäärin näyttäisi raudankäsittely ja/tai valmistustuotteelta. Kaarevuus saattaa olla peräisin myös kuoppa-uunin muodosta, olisi erikoisen pyöristynyt mikäli olisi sirpaloituneesta kuulasta? Al-pitoisuus osuu sekin juuri ja juuri maginaalien sisään. Ilman metallografiaa ei juuri enempää kannata arvailla.

Vastaa Viestiin