Sivu 1/1

Löytöjen dokumentointi

Lähetetty: 06 Maalis 2017, 08:53
Kirjoittaja WeKinky
Yritin etsiä haulla mutta en löytänyt mitään aiheeseen viittaavaa. Eli ajattelin seuraavaa.

Kaikilla varmaan löytyy taskusta puhelin jossa on kamera. Suurimmassa osassa älypuhelimia on myös gps-paikannus mahdollisuus kameraa käytettäessä. Ainakin epämääräisiä / selvästi vanhoja esineitä löydettäessä olisi hyvä ottaa esineestä kuva jo löytöpaikalla. Mikäli löytö on kaivettu maasta, voisi kuoppaan laittaa myös mittakepin, jossa on selvä asteikko esim. 1 tai 2 sentin välein. Kirkas muoviviivoitin ei ole hyvä, mutta jos siihen laittaa vaikka maalariteippiä päälle ja asteikon siihen niin on parempi. Mikäli löytö on museovirastoa kiinnostava niin he olisivat varmaan onnellisia jo tuommoisesta dokumentoinnista sen sijaan, että sanottaisiin löydön olleen jossain pellolla/metsässä sadan metrin tarkkuudella.

Pahoittelen jos aiheesta on puhuttu jo aiemmin. Modet voi siirtää sopivaksi katsomalleen alueelle.

Re: Löytöjen dokumentointi

Lähetetty: 06 Maalis 2017, 11:27
Kirjoittaja Edmund
Tällainen dokumentointi on mielestäni ehdottoman suositeltavaa. Kännykän gps ei tarkkuudessaan vedä vertoja arkeologien käyttämille tarkkuus-gps-laitteille, mutta on se erittäin paljon tyhjää parempi. Metsälöydön tapauksessa valokuva saattaa auttaa paikallistamaan löydön jälkikäteen hyvinkin tarkkaan.

Huippulöydön kyseessä ollen voisi ajatella myös paikan näkyvää merkitsemistä, jos siihen ei ole erityistä estettä. Mietinpä tällaisen löydön merkitsemiseen joskus sellaistakin vaihtoehtoa, että ennen kuopan peittämistä esineen tarkan löytökohdan voisi merkitä laittamalla kuoppaan ao. kohtaan jonkin etsimellä jälkeenpäin helposti löytyvän metallisesineen - vaikka messinkimutterin tai alumiinipellistä tehdyn lätkän, johon voisi kirjoittaa löydölle omissa muistiinpanoissaan antamansa tunnistenumeronkin.

Re: Löytöjen dokumentointi

Lähetetty: 06 Maalis 2017, 12:13
Kirjoittaja WeKinky
Kännykän gps on melko tarkka, toki riippuu kännykästä. Oman tarkkuus on normaaliolosuhteissa metsässä noin 4 metriä, millä pääsee jo hyvin kohteelle. Tuo mutteri on hyvä idea, jos museoviraston kaverilla on metallinetsin matkassa. Pieni keppi pystyyn ajaisi saman asian, vuolee vaikka vähän puukolla niin erottuu maastossa paremmin. Tai kantaa matkassa sopivia riman/listan pätkiä, muutama puolen metrin rima ei paljoa paina. Siihen olisi myös helppo kirjoittaa tussilla merkintä.

Re: Löytöjen dokumentointi

Lähetetty: 06 Maalis 2017, 17:24
Kirjoittaja Bruin
Tuota kännykkäkuva juttua olen käyttänyt jo monta vuotta, se on ihan toimiva. Lisäksi olen käyttänyt käsi-gps laitetta esineen löytöpaikan tallentamiseen, siihen on myös helppo naputella tarvittavat tiedot löytöpaikasta, esim. löytösyvyys, maaperä, löytöaika ym. mitä tulee mieleen että on jälkikäteen hyvä muistaa. Museohan kysyy sinne lähetettyjen esineiden tarkkoja tietoja monessa suhteessa, esim. löytöpaikan etäisyys ja ilmansuunta lähimmästä kirkosta tai linnasta. Ja paljon muitakin kinkkisiä kysymyksiä, jos mitään ei ole itsellä muistissa niin paha vastailla niihin totuudenmukaisesti.

Re: Löytöjen dokumentointi

Lähetetty: 06 Maalis 2017, 19:11
Kirjoittaja naga
hyviä ideoita tulikin jo. Ilman dokumentaatiota löydöt on vaan kasa kolikoita ilman mitään tietoja ja onhan mukava katsella vuosien päästä mitä mistäkin on löytynyt.
Aloin myös viime kesänä merkkaamaan löydöt exeli taulukon sarakeisiin.. Aika,Paikka,löytö, Nro, ja viimeinen sarake linkki kuvaan(dropbox) Mutta vielä tässä on hiomista...
Täytys jostain ostaa pieniä tarra-arkkeja mihin vois lasertulostimella tulostaa numerosarjan ja millähän ohjelmalla tuokin onnistuis. :) ja tämän jalkeen ne vois liimata näihin pikkusiin minigrippi pusseihin mihin kolikko tulee aina laitettua.
Onhan näitä valmiita ohjelmia puhelimiin esim. go detect etc. mitkä tallentaa jäljen ja kuvat kartalle kun vaan muistaa aina räpsästä.

Re: Löytöjen dokumentointi

Lähetetty: 06 Maalis 2017, 19:59
Kirjoittaja paxant
Tämä meidän maakuntamuseon arkeologi merkkaa tarkastamiensa löytöpaikkojen esineiden sijainnit alumiinifoliolla. Olen käyttänyt samaa metodia jos otan paikoilta esineitä mukaan. Kolikkokin toimii merkkinä, löytyypähän tarkka paikka -vaikka vuosien päästä.

Re: Löytöjen dokumentointi

Lähetetty: 07 Maalis 2017, 00:14
Kirjoittaja Rautahattu
paxant kirjoitti:Tämä meidän maakuntamuseon arkeologi merkkaa tarkastamiensa löytöpaikkojen esineiden sijainnit alumiinifoliolla. Olen käyttänyt samaa metodia jos otan paikoilta esineitä mukaan. Kolikkokin toimii merkkinä, löytyypähän tarkka paikka -vaikka vuosien päästä.
Tuota kolikkosysteemiä on käytetty myös kohteiden tutkittujen osien, vaikka hautaröykkiön puolikkaan merkkaamiseen. Silloin on käytetty kyseisen vuoden rahaa, ihan hyvä menetelmä kuten foliokin. Viisisenttistä ei taida kannattaa laittaa, tokkopa löytyy enää muutaman vuoden kuluttua :roll: .