Löytöjen dokumentointi

Keskustelua kaikesta muusta aarteenetsintään liittyvästä ja vaikka säästä kuin jo otsikoiduista aihepiireistä. Täällä voit kertoa vaikka muista harrastuksistasi.
WeKinky
Metallinetsijä
Viestit: 410
Liittynyt: 23 Helmi 2017, 23:10

Löytöjen dokumentointi

Viesti Kirjoittaja WeKinky » 06 Maalis 2017, 09:53

Yritin etsiä haulla mutta en löytänyt mitään aiheeseen viittaavaa. Eli ajattelin seuraavaa.

Kaikilla varmaan löytyy taskusta puhelin jossa on kamera. Suurimmassa osassa älypuhelimia on myös gps-paikannus mahdollisuus kameraa käytettäessä. Ainakin epämääräisiä / selvästi vanhoja esineitä löydettäessä olisi hyvä ottaa esineestä kuva jo löytöpaikalla. Mikäli löytö on kaivettu maasta, voisi kuoppaan laittaa myös mittakepin, jossa on selvä asteikko esim. 1 tai 2 sentin välein. Kirkas muoviviivoitin ei ole hyvä, mutta jos siihen laittaa vaikka maalariteippiä päälle ja asteikon siihen niin on parempi. Mikäli löytö on museovirastoa kiinnostava niin he olisivat varmaan onnellisia jo tuommoisesta dokumentoinnista sen sijaan, että sanottaisiin löydön olleen jossain pellolla/metsässä sadan metrin tarkkuudella.

Pahoittelen jos aiheesta on puhuttu jo aiemmin. Modet voi siirtää sopivaksi katsomalleen alueelle.

Avatar
Edmund
Metallinetsijä
Viestit: 174
Liittynyt: 08 Huhti 2016, 19:56
Paikkakunta: Meri-Lappi

Re: Löytöjen dokumentointi

Viesti Kirjoittaja Edmund » 06 Maalis 2017, 12:27

Tällainen dokumentointi on mielestäni ehdottoman suositeltavaa. Kännykän gps ei tarkkuudessaan vedä vertoja arkeologien käyttämille tarkkuus-gps-laitteille, mutta on se erittäin paljon tyhjää parempi. Metsälöydön tapauksessa valokuva saattaa auttaa paikallistamaan löydön jälkikäteen hyvinkin tarkkaan.

Huippulöydön kyseessä ollen voisi ajatella myös paikan näkyvää merkitsemistä, jos siihen ei ole erityistä estettä. Mietinpä tällaisen löydön merkitsemiseen joskus sellaistakin vaihtoehtoa, että ennen kuopan peittämistä esineen tarkan löytökohdan voisi merkitä laittamalla kuoppaan ao. kohtaan jonkin etsimellä jälkeenpäin helposti löytyvän metallisesineen - vaikka messinkimutterin tai alumiinipellistä tehdyn lätkän, johon voisi kirjoittaa löydölle omissa muistiinpanoissaan antamansa tunnistenumeronkin.
Golden Mask 1+, 9" spider-kela
Gold Hunter Pro-Pointer
Puutarhalapio
Vaskooli

WeKinky
Metallinetsijä
Viestit: 410
Liittynyt: 23 Helmi 2017, 23:10

Re: Löytöjen dokumentointi

Viesti Kirjoittaja WeKinky » 06 Maalis 2017, 13:13

Kännykän gps on melko tarkka, toki riippuu kännykästä. Oman tarkkuus on normaaliolosuhteissa metsässä noin 4 metriä, millä pääsee jo hyvin kohteelle. Tuo mutteri on hyvä idea, jos museoviraston kaverilla on metallinetsin matkassa. Pieni keppi pystyyn ajaisi saman asian, vuolee vaikka vähän puukolla niin erottuu maastossa paremmin. Tai kantaa matkassa sopivia riman/listan pätkiä, muutama puolen metrin rima ei paljoa paina. Siihen olisi myös helppo kirjoittaa tussilla merkintä.

Bruin
Kunniajäsen
Viestit: 2165
Liittynyt: 01 Syys 2013, 17:31
Paikkakunta: Turengi

Re: Löytöjen dokumentointi

Viesti Kirjoittaja Bruin » 06 Maalis 2017, 18:24

Tuota kännykkäkuva juttua olen käyttänyt jo monta vuotta, se on ihan toimiva. Lisäksi olen käyttänyt käsi-gps laitetta esineen löytöpaikan tallentamiseen, siihen on myös helppo naputella tarvittavat tiedot löytöpaikasta, esim. löytösyvyys, maaperä, löytöaika ym. mitä tulee mieleen että on jälkikäteen hyvä muistaa. Museohan kysyy sinne lähetettyjen esineiden tarkkoja tietoja monessa suhteessa, esim. löytöpaikan etäisyys ja ilmansuunta lähimmästä kirkosta tai linnasta. Ja paljon muitakin kinkkisiä kysymyksiä, jos mitään ei ole itsellä muistissa niin paha vastailla niihin totuudenmukaisesti.

Avatar
naga
Metallinetsijä
Viestit: 220
Liittynyt: 21 Touko 2014, 10:07
Paikkakunta: Oulu

Re: Löytöjen dokumentointi

Viesti Kirjoittaja naga » 06 Maalis 2017, 20:11

hyviä ideoita tulikin jo. Ilman dokumentaatiota löydöt on vaan kasa kolikoita ilman mitään tietoja ja onhan mukava katsella vuosien päästä mitä mistäkin on löytynyt.
Aloin myös viime kesänä merkkaamaan löydöt exeli taulukon sarakeisiin.. Aika,Paikka,löytö, Nro, ja viimeinen sarake linkki kuvaan(dropbox) Mutta vielä tässä on hiomista...
Täytys jostain ostaa pieniä tarra-arkkeja mihin vois lasertulostimella tulostaa numerosarjan ja millähän ohjelmalla tuokin onnistuis. :) ja tämän jalkeen ne vois liimata näihin pikkusiin minigrippi pusseihin mihin kolikko tulee aina laitettua.
Onhan näitä valmiita ohjelmia puhelimiin esim. go detect etc. mitkä tallentaa jäljen ja kuvat kartalle kun vaan muistaa aina räpsästä.
Ei taidolla, ei tiedolla vaan tuurilla.

Avatar
paxant
Metallinetsijä
Viestit: 366
Liittynyt: 18 Joulu 2009, 18:32
Paikkakunta: Ylä-Kainuu

Re: Löytöjen dokumentointi

Viesti Kirjoittaja paxant » 06 Maalis 2017, 20:59

Tämä meidän maakuntamuseon arkeologi merkkaa tarkastamiensa löytöpaikkojen esineiden sijainnit alumiinifoliolla. Olen käyttänyt samaa metodia jos otan paikoilta esineitä mukaan. Kolikkokin toimii merkkinä, löytyypähän tarkka paikka -vaikka vuosien päästä.
Jännän äärellä.
Metsälöytöjä rautakauden lopulta. Dirhem v.968.
GM3 ja Deus
Porkkana-Garrett

Rautahattu
Metallinetsijä
Viestit: 250
Liittynyt: 19 Helmi 2017, 00:07
Paikkakunta: Hämeen ja Savon rajalla

Re: Löytöjen dokumentointi

Viesti Kirjoittaja Rautahattu » 07 Maalis 2017, 01:14

paxant kirjoitti:Tämä meidän maakuntamuseon arkeologi merkkaa tarkastamiensa löytöpaikkojen esineiden sijainnit alumiinifoliolla. Olen käyttänyt samaa metodia jos otan paikoilta esineitä mukaan. Kolikkokin toimii merkkinä, löytyypähän tarkka paikka -vaikka vuosien päästä.
Tuota kolikkosysteemiä on käytetty myös kohteiden tutkittujen osien, vaikka hautaröykkiön puolikkaan merkkaamiseen. Silloin on käytetty kyseisen vuoden rahaa, ihan hyvä menetelmä kuten foliokin. Viisisenttistä ei taida kannattaa laittaa, tokkopa löytyy enää muutaman vuoden kuluttua :roll: .
SME
GM
Deus

Vastaa Viestiin