Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Keskustelua kaikesta muusta aarteenetsintään liittyvästä ja vaikka säästä kuin jo otsikoiduista aihepiireistä. Täällä voit kertoa vaikka muista harrastuksistasi.
WeKinky
Metallinetsijä
Viestit: 410
Liittynyt: 23 Helmi 2017, 23:10

Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja WeKinky » 24 Helmi 2017, 13:11

Toivottavasti otsikko on sen verran hyvä että kaikki varmasti lukevat :D .

Olen tätä foorumia muutamana päivänä selaillut ja ihmiset ovat paljon keskustelleet siitä onko lupien kysyminen maanomistajalta pakollista vai pelkästään suotavaa. Jotkut ainakin ovat olleet sitä mieltä että jokamiehenoikeudet sallivat etsimisen ja esineiden maasta kaivamisenkin. Muinaismuistolain mukaisten esineiden itsellä pitäminen/myyminen nyt on selkeästi rikos vaikka sitä itselle ja muille perustelisikin sillä että ei Museovirasto kaikkia ehdi tutkimaan ja inventoimaan. Muinaismuistolakiin en sen enempää puutu. Mutta otsikon mukaiseen aiheseen.

Esineiden keräämistä ja kaivamista koskeva tärkein lainsäädäntö löytyy oikeastaan Rikoslain 28 luvusta.
28 luvun 14 §: Jokamiehen oikeuksista
Tämän luvun säännökset eivät koske maassa olevien kuivien risujen, maahan pudonneiden käpyjen tai pähkinöiden taikka luonnonvaraisten marjojen, sienten, kukkien tai, jäkälää ja sammalta lukuun ottamatta, muiden sellaisten luonnontuotteiden keräämistä toisen maalta.


Eli mitään muuta kuin kyseisessä pykälässä mainittuja asioita ei saa jokamiehen oikeudella kerätä, ei puussa olevia käpyjä, pensaassa olevia pähkinöitä, kiviä eikä etenkään arvotavaraa. JOKAMIEHEN OIKEUDELLA EI MYÖSKÄÄN SAA KAIVAA MAATA!!!

Kaivamista koskeva kohta löytyy 28 luvun 11 §: Hallinnan loukkaus
Joka luvattomasti

1) ottaa haltuunsa, siirtää tai piilottaa toisen hallinnassa olevaa irtainta omaisuutta,

2) käyttää toisen pihamaata kulkutienään taikka toisen hallinnassa olevaa maata rakentamalla, kaivamalla tai muulla sen kaltaisella tavalla tai

3) ottaa haltuunsa toisen hallinnassa olevaa maata taikka rakennuksen tai sen osan,

on tuomittava, jollei teosta ole muualla laissa säädetty ankarampaa rangaistusta, hallinnan loukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Hallinnan loukkauksena ei kuitenkaan pidetä tekoa, josta on aiheutunut ainoastaan vähäinen haitta.


Vähäinenkin kaivaminen kuuluu nimenomaan tämän pykälän alle. Maanomistajalla on siis vahva hallintaoikeus kaikkeen esineistöön niin maan pinnalla kuin pinnan alla. Mistä päästäänkin kaikkeen tärkeimpiin.

28 luvun 1 §: Varkaus
Joka anastaa toisen hallusta irtainta omaisuutta, on tuomittava varkaudesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi kuudeksi kuukaudeksi.

Yritys on rangaistava.


Maasta kaivetun omaisuuden haltuunsa ottaminen on siis selkeästi varkaus.

28 luvun 4§: Kavallus
Joka anastaa hallussaan olevia varoja tai muuta irtainta omaisuutta, on tuomittava kavalluksesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi kuudeksi kuukaudeksi.

Kavalluksesta tuomitaan myös se, joka anastaa löytämiään tai erehdyksen kautta haltuunsa saamiaan varoja tai muuta irtainta omaisuutta.

Kavalluksesta tuomitaan niin ikään se, joka saatuaan toimeksiannon perusteella tai muulla sellaisella tavalla haltuunsa varoja, joiden arvo hänen on tilitettävä toiselle, oikeudettomasti käyttämällä sanottuja tai niiden tilalle tulleita varoja taikka muulla sellaisella tavalla aiheuttaa tilitysvelvollisuuden täyttämättä jäämisen joko sovittuna tai muuten edellytettynä aikana.

Edellä 1 momentissa tarkoitetun anastamisen yritys on rangaistava.


Tämän pykälän mukaan maan pinnalla olevan esineen, esimerkiksi kynnetyllä pellolla lojuvan kolikon, haltuunottaminen on siis kavallus. Tällainen esine pitäisikin löytötavaralain mukaan toimittaa poliisille tai löytötavaratoimistoon JA ilmoittaa mistä ja kuinka se on löytynyt. Lain mukaan viranomaisen pitäisi yrittää selvittää omistaja ja toimittaa esine hänelle.

Eli vaikka maanomistaja ei olisi tietoinen hänen maallaa olevista esineistä, on hänellä niihin hallintaoikeus. Edes maanpinnalla olevia irtoesineitä ei saa ottaa itselleen jokamiehenoikeuden perusteella. Suuri riski luvattomasta toiminnasta voi tulla silloinkin kun löytää muinaisjäännöksen ja ilmoittaa siitä Museovirastolle. Museovirasto tulee ja rauhoittaa alueen, mikäli maanomistaja ei pidä asiasta ei hän voi Museovirastolle oikein mitään MUTTA voi nostaa syytteen löytäjää vastaan varkaudesta tai kavalluksesta edellämainittujen pykälien perusteella.

Luvat siis täytyy aina kysyä niin ei joudu edesvastuuseen. Ja niitäkin maanomistajia on jotka ampuvat ensin ja kysyvät sitten että millä asioilla liikutaan :? .

Avatar
iron maden
Kunniajäsen
Viestit: 1404
Liittynyt: 27 Huhti 2013, 18:32
Paikkakunta: Lieksa

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja iron maden » 24 Helmi 2017, 14:19

Asiasta on ollut vääntöä, tällä palstalla eri suuntiin, vuosien saatossa!
Tekööt muut mitä lystää mutta minä olen tän metallinetsintäharrastukseni alusta asti, kysynyt AINA luvat maanomistajilta, ennen tonkimista!
Yleensä aina lupa on irronnut..kahta poikkeusta lukuunottamatta!
Siinäkin mielessä kannattaa luvat kysellä että usein maanomistajilla on vanha tietoa omista ja paikkakunnan varakkaista taloista/entisisä talonpaikoista jne. He siis auttavat meitä etsijöitä, vinkkejä antaessaan!
heleppoo ku heinänteko eikä homma edes kummosta älyä vaadi!
Ace Garret 250+Exelrattor DD 10/14kela.
Golden Mask 4+ 10,5 kela
Garretin pro pointter.
Vanhin kolikko 1748 öre, hopiaa ym ja maasta nostettua rautaa yli 160 kiloa!

Avatar
Kizmo
Metallinetsijä
Viestit: 367
Liittynyt: 17 Elo 2015, 20:11
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja Kizmo » 24 Helmi 2017, 14:24

Tätä touhuahan on perusteltu sillä kun jokamiehenoikeus sanoo sanasta sanaan:

http://maanomistajainliitto.fi/jokamieh ... -ei-ole-2/

- onkimatojen kaivaminen niin, ettei siitä jää pysyviä jälkiä eikä aiheudu vahinkoa

Oikein suoritettu metsäpiipparointi menee juuri tähän kategoriaan jossa ei aiheuteta vähäistä suurempaa haittaa; ei katkota isoja puiden juuria tai vahingoiteta kasvustoa. Ideaalitilanteessa metallinpaljastajan jäljet katoaa ensimmäisen pienen vesisateen jälkeen täysin.

SME:n sivuilla on kirjoittu auki paremmin kuin itse jaksan:
http://www.suomenmetallinetsijat.fi/node/54

Ja mitä maasta löytyviin esineisiin tulee, ne on löytötavaroita joilla ei ole mitään omistussuhdetta maanomastajan kanssa ellei maanomistaja pysty niin todistamaan. Ja yli 100 vuotiaat löytötavarat on sitten niitä muinaisjäännöksiä-
XP - Garrett - Whites - Minelab & SME
moderaattori

Avatar
iipe
Kunniajäsen
Viestit: 3057
Liittynyt: 25 Marras 2011, 13:36
Paikkakunta: Pori

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja iipe » 24 Helmi 2017, 14:31

Mä en osaa tuota lakia lukea, mutta voisin kuvitella että maanomistajalla ei kovin vahvaa hallintaa esineisiin ole, jollei tiedä edes niiden olemassaolosta. Ja luonnontuotteisiin näitä romuja ei oikein voi rinnastaa. Ennakkotapausta tämä vaatisi...
Taivas varjele mitä sieltä tulee!
moderaattori

Avatar
ärkoo
Kunniajäsen
Viestit: 2475
Liittynyt: 23 Heinä 2012, 14:45
Paikkakunta: Kaakkois-Suomi

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja ärkoo » 24 Helmi 2017, 14:59

Löytötavaralaki sanoo että vähä-arvoiset ( alle 100 vuotiaat ) joista omistaja ei selviä, niin löytäjä voi pitää omanaan. Kysehän on kauppa-arvosta ( max 20 € ), ei tunnearvosta.
Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa
ne hämmästyttää kummastuttaa
pientä kulkijaa

WeKinky
Metallinetsijä
Viestit: 410
Liittynyt: 23 Helmi 2017, 23:10

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja WeKinky » 24 Helmi 2017, 15:04

Jokamiehenoikeudet eivät ole mikään laki, vaan maan tapa. Lakitekstissä niistä ei ole muuta mainintaa kuin lainaamani rikoslain kohta, jossa oli nimenomaan lueteltu ne asiat joita jokamiehenoikeus koskee. Tulkinnanvaraa siinä ei juurikaan jää, koska kyseisessä kohdassa on erikseen mainittu maahan pudonneet pähkinät, pensaassa olevia ei siis saa kerätä jokamiehenoikeudella. Edes kivien kerääminen toisen maalta ei kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin.

Kyseisen lain hallinnan loukkaus pykälä nimenomaan mainitsee toisen maalla kaivamisen laittomaksi, tosin pieni haitta ei ole rangaistavaa. Mutta se pienikin haitta on periaatteessa hallinnan loukkaus. Jos kaivaa maata vaikka 20 cm syvyyteen ja ottaa sieltä esineen, niin kuka voi tosissaan väittää että kyseessä olisi löytötavara. Samalla periaatteella voin rälläköidä pankin kassakaapin auki yön pimeydessä ja "löytää" sieltä nipun rahaa. Ja ne löytötavarat pitäisi joka tapauksessa toimittaa sinne löytötavaratoimistoon, jossa varmasti kysytään että mistäs ja kenen maalta nämä löytyivät, viranomaisen velvollisuus olisi sitten ottaa yhteyttä maanomistajaan.

Tuo rikoslain nykyinen 28 luku tuli voimaan 1990, sitä ennen vanhan lain (1889) kaivamista koskeva pykälä kielsi yksiselitteisesti kaiken kaivamisen, myös pienen.

Varmuutta asiaan ei tosiaankaan saa, ennenkuin ensimmäinen tapaus menee oikeuteen, mutta itse en ottaisi mitään riskiä. Jokamiehenoikeuksien ylimääräinen venyttäminen ei ole muutenkaan fiksua, maanomistajien etujärjestö MTK on muutenkin esittänyt niiden poistamista. Se tosin liittyy enemmän vaalipuheissa olleeseen kiinteistöveron ulottamiseen metsiin, mutta mikäli valitettava ennakkotapaus kaivamisesta tulee, niin se ei ainakaan vähennä MTK:n suunnitelmia.

Kysykää siis luvat aina, metsien kyseessä ollessa paikallisesta metsänhoitoyhdistyksestä löytyy omistajatieto 90 %:n varmuudella ja suuri osa peltojenkin omistajista löytyy sieltä. On sitten eri asia luovutetaanko tietoja, mutta fiksusti ja asiallisesti käyttäytyen todennäköisesti kyllä. Kunnan tekninen osasto on toinen hyvä paikka kysyä. Molemmista voi saada tiedon ilmaiseksi.

Jokainen tekee mitä haluaa mutta myös vastaa seurauksista itse.

Avatar
Edmund
Metallinetsijä
Viestit: 174
Liittynyt: 08 Huhti 2016, 19:56
Paikkakunta: Meri-Lappi

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja Edmund » 24 Helmi 2017, 15:25

Kyseisen lain hallinnan loukkaus pykälä nimenomaan mainitsee toisen maalla kaivamisen laittomaksi, tosin pieni haitta ei ole rangaistavaa. Mutta se pienikin haitta on periaatteessa hallinnan loukkaus.
Lakitekstissä nimenomaan sanotaan: 'Hallinnan loukkauksena ei kuitenkaan pidetä tekoa, josta on aiheutunut ainoastaan vähäinen haitta.' Minkähän periaatteen mukaan se sitten kuitenkin on hallinnan loukkaus?
Golden Mask 1+, 9" spider-kela
Gold Hunter Pro-Pointer
Puutarhalapio
Vaskooli

WeKinky
Metallinetsijä
Viestit: 410
Liittynyt: 23 Helmi 2017, 23:10

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja WeKinky » 24 Helmi 2017, 19:22

Tarkoitus ei ole mitenkään provosoida, kyse nyt oli omasta lain tulkinnastani. Varmuuttahan ei saa ennenkuin korkeimman oikeuden ennakkopäätöksestä. Toivotaan että kaikki osaa toimia asiallisesti ja lupien kanssa ettei ennakkopäätöstä tule.

Toinen mielenkiintoinen harrastukseen liittyvä asia on muinaismuistolain 8§:
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tulee tarvittaessa antaa erityisiä kiinteän muinaisjäännöksen arvoa turvaavia määräyksiä. Määräykset voidaan ulottaa koskemaan myös suoja-alueen ulkopuolella olevaa aluetta, jollei alueen omistajalle tai jollekin muulle siitä aiheudu huomattavaa haittaa.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätös on julkipantava kunnan ilmoitustaululle niin kuin julkisista kuulutuksista säädetään sekä, jos se harkitaan tarpeelliseksi, sopivaan paikkaan muinaisjäännöksen läheisyyteen.


Kukaan ei varmaan ole koskaan hakenut ELY-keskukselta määräystä selkeästä suoja-alueen rajauksesta, jonka välittömästi ulkopuolella voisi piippailla? Museoviraston ohje 200 metristä tuntuu joissakin tapauksissa aika hurjalta. Etenkin jos alueella on useita KIVIKAUTISIA asuinpaikkoja, olisihan se tärkeää saada selville onko myös pronssi/rautakautisia...

Avatar
Jasser
Raavas Tonkija
Viestit: 736
Liittynyt: 08 Maalis 2013, 20:07
Paikkakunta: Rusko

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja Jasser » 25 Helmi 2017, 12:43

WeKinky kirjoitti:Jokamiehenoikeudet eivät ole mikään laki, vaan maan tapa. Lakitekstissä niistä ei ole muuta mainintaa kuin lainaamani rikoslain kohta, jossa oli nimenomaan lueteltu ne asiat joita jokamiehenoikeus koskee. Tulkinnanvaraa siinä ei juurikaan jää, koska kyseisessä kohdassa on erikseen mainittu maahan pudonneet pähkinät, pensaassa olevia ei siis saa kerätä jokamiehenoikeudella. Edes kivien kerääminen toisen maalta ei kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin.

Kyseisen lain hallinnan loukkaus pykälä nimenomaan mainitsee toisen maalla kaivamisen laittomaksi, tosin pieni haitta ei ole rangaistavaa. Mutta se pienikin haitta on periaatteessa hallinnan loukkaus. Jos kaivaa maata vaikka 20 cm syvyyteen ja ottaa sieltä esineen, niin kuka voi tosissaan väittää että kyseessä olisi löytötavara. Samalla periaatteella voin rälläköidä pankin kassakaapin auki yön pimeydessä ja "löytää" sieltä nipun rahaa. Ja ne löytötavarat pitäisi joka tapauksessa toimittaa sinne löytötavaratoimistoon, jossa varmasti kysytään että mistäs ja kenen maalta nämä löytyivät, viranomaisen velvollisuus olisi sitten ottaa yhteyttä maanomistajaan.

Tuo rikoslain nykyinen 28 luku tuli voimaan 1990, sitä ennen vanhan lain (1889) kaivamista koskeva pykälä kielsi yksiselitteisesti kaiken kaivamisen, myös pienen.

Varmuutta asiaan ei tosiaankaan saa, ennenkuin ensimmäinen tapaus menee oikeuteen, mutta itse en ottaisi mitään riskiä. Jokamiehenoikeuksien ylimääräinen venyttäminen ei ole muutenkaan fiksua, maanomistajien etujärjestö MTK on muutenkin esittänyt niiden poistamista. Se tosin liittyy enemmän vaalipuheissa olleeseen kiinteistöveron ulottamiseen metsiin, mutta mikäli valitettava ennakkotapaus kaivamisesta tulee, niin se ei ainakaan vähennä MTK:n suunnitelmia.

Kysykää siis luvat aina, metsien kyseessä ollessa paikallisesta metsänhoitoyhdistyksestä löytyy omistajatieto 90 %:n varmuudella ja suuri osa peltojenkin omistajista löytyy sieltä. On sitten eri asia luovutetaanko tietoja, mutta fiksusti ja asiallisesti käyttäytyen todennäköisesti kyllä. Kunnan tekninen osasto on toinen hyvä paikka kysyä. Molemmista voi saada tiedon ilmaiseksi.

Jokainen tekee mitä haluaa mutta myös vastaa seurauksista itse.
+1
XP Deus
GTN-60
PRO-FIND 25
Garret PRO pointer
X-Terra 705 Gold pack
Vakka-Suomen Metallinetsijät

Avatar
Jasser
Raavas Tonkija
Viestit: 736
Liittynyt: 08 Maalis 2013, 20:07
Paikkakunta: Rusko

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja Jasser » 25 Helmi 2017, 12:59

XP Deus
GTN-60
PRO-FIND 25
Garret PRO pointer
X-Terra 705 Gold pack
Vakka-Suomen Metallinetsijät

Avatar
naga
Metallinetsijä
Viestit: 220
Liittynyt: 21 Touko 2014, 10:07
Paikkakunta: Oulu

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja naga » 25 Helmi 2017, 13:23

Sen kummemmin ottamatta kantaa lakiin mutta, jos tätä lajia harrastaa AKTIIVISESTI ja tutkii karttoja etsien potenttiaalisia kohteita metsistä niin kyllähän silloin luvat kannattaa kysyä, mutta jos harrastus jää siihen että kerran pari kesässä käy jossain mettässä piipparoimassa niin asia on toinen.

Toinen asia mikä vois olla helpompaa niin maanomistajan haku kun ei puhelimella tai netissä oo ilmasta mikä ehkä laskis kynnystä selvittää maanomistaja, mutta ainakin oulussa saa pari kiinteistötunnusta kerralla ilmaiseksi kun käy maanmittauslaitokselta kysymässä.
Ei taidolla, ei tiedolla vaan tuurilla.

piipparta
Innostunut Etsijä
Viestit: 87
Liittynyt: 01 Heinä 2016, 16:42

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja piipparta » 25 Helmi 2017, 16:16

Tämä muinaistutkimus on kokonaisuudessaan vaikea asia. Lait ja luvat ovat luku sinänsä ja vahinkoa tai haittaahan ei saa aiheuttaa, mutta jossain menee raja kohteen historiallisen ja kulttuurisen merkityksen suhteen, jos ajatellaan maanomistajan hallintaoikeutta. Maanomistaja ei voi omistaa tai hallita yleisen kulttuurisen perintökohteen irtaimistoa, vaikka tätä olisikin maillaan. Mitä arvokkaammasta kulttuurisesta ja historiallisesta kohteesta on kysymys, sitä enemmän asia kuuluu, ei vain museoviranomaisille, vaan kaikille ihmisille. Maanomistajat tai museoviranomaiset eivät omista kaikille kuuluvaa kulttuurista perintöä.

Suomen alueen muinainen asutus ja varsinkin kuningaskuntiin viittaavat löydöt on jopa tuhottu. Joskus 1800-luvun lopulla esimerkiksi löytyi Oulun seudulta vanha, historiallinen kultainen kruunu, mikä sulatettiin noin vaan ja sen jälkeen asiasta ei ollakaan kuultu mitään.

Itse olen kyllästynyt tähän viranomaisten kähmintään, mikä liittyy Suomen alueen historiaan. Niinkuin jotkut ovat jo tuoneet esille, kyse on kulttuurisen perinnön varastamisesta ja siihen ovat syyllistyneet nimenomaan viranomaiset. Museoviraston lahnat uivat vaan siinä mukana kykenemättä mihinkään.

Kyse ei ole pelkästään Suomen alueen muinaishistoriasta vaan niiden ihmisten, jotka asuttivat Suomen alueen alkaen 4000 v. sitten, historian yleisestä sensuroinnista. Tähän liittyy suomenkielen historia, mikä on pyritty sensuroimaan yhtä lailla. Kieli lähes kokonaisuudessaan selitetään lainasanoina, vaikka todellisuus on ihan toinen.

Kokonaiskuva historiasta on pyritty hämärtämään täysin. Esimerkiksi muinainen Egypti oli nimeltään KEMI ja Kemistä tuli kieli ja asuttajat Suomenkin alueelle. Nämä finnougrilaiset arjalaisheimot perustivat ja nimesivät esimerkiksi Kemiönsaaren ja Kemin muinaisen emämaansa Kemin mukaan. Tästähän ei kouluhistoria kerro edes puolta sanaa.

Samaiset finnoarjalaiset perustivat Kemin eli muinaisen Egyptin koordinoimana Intian arjalaisen siirtokunnankin monen muun siirtokunnan muassa. Nämä ihmiset tekivät massiivisia monumentteja minne asettuivatkin. Suomessa veistettiin kallioita ja niin tehtiin Intiassakin. Näiden ihmisten historia on pyritty sensuroimaan täysin, johtuen monestakin seikasta.

Suomessakin, huolimatta kansanmurhista ja pakkosotaväkeen otoista ym. on joitain näiden arjalaisten jälkeläisiä, joilla on oikeus kulttuuriseen perintöönsä, huolimatta heidän esivanhempiensa saavutuksilla, kielellä ja historialla loisivista kehitysmaalaisista ja muista toisheimolaisista.

Avatar
aar1pne
Raavas Tonkija
Viestit: 955
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 20:13
Paikkakunta: Keskipohjanmaa.

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja aar1pne » 25 Helmi 2017, 17:25

Täällä mainittiin, jokamiesoikeudella ei saa kiviä kerätä toisen maalta.
Kaivoslakiin on kirjoitettu: Jokaisella toisenkin alueella kaivosmineraalien löytämiseksi on lupa tehdä mittauksia, havaintoja ja ottaa vähäisiä näytteitä jos ei aiheuta vähäistä suurempaa haittaa tai häiriötä. Siis lupaa ei tarvitse kysyä jos näin toimitaan. Mutta ilmoitus maanomistajalle pitää tehdä milloin alueella liikkuu ja mitä tekee.
C.SCOPE Newforce R1(veteraani)
Fisher F75 SE
Paras löytö.Hannin aarre(64 hopearahaa ja kullattu hopeavyö)

Avatar
Edmund
Metallinetsijä
Viestit: 174
Liittynyt: 08 Huhti 2016, 19:56
Paikkakunta: Meri-Lappi

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja Edmund » 25 Helmi 2017, 17:54

aar1pne kirjoitti:Täällä mainittiin, jokamiesoikeudella ei saa kiviä kerätä toisen maalta.
Kaivoslakiin on kirjoitettu: Jokaisella toisenkin alueella kaivosmineraalien löytämiseksi on lupa tehdä mittauksia, havaintoja ja ottaa vähäisiä näytteitä jos ei aiheuta vähäistä suurempaa haittaa tai häiriötä. Siis lupaa ei tarvitse kysyä jos näin toimitaan. Mutta ilmoitus maanomistajalle pitää tehdä milloin alueella liikkuu ja mitä tekee.
Muistan lukeneeni tästä lainkohdasta viranomaisen tulkinnan: kivinäytteitä saa maastosta ottaa mukaansa vain sen verran kuin jaksaa repussaan kantaa.

Lähetetty minun E5603 laitteesta Tapatalkilla
Golden Mask 1+, 9" spider-kela
Gold Hunter Pro-Pointer
Puutarhalapio
Vaskooli

WeKinky
Metallinetsijä
Viestit: 410
Liittynyt: 23 Helmi 2017, 23:10

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja WeKinky » 25 Helmi 2017, 18:11

Kaivoslakiin ei kannata hirveästi vedota tämän harrastuksen piirissä, koska mineraalinäytteitä saa kyllä kerätä, mutta kulta, hopea, rauta tai muutkaan esineet eivät ole mielestäni kaivosmineraaleja?

Ja se luvanvaraisuus kaivoslain 8§:n mukaan
Ilmoitus etsintätyöhön liittyvästä näytteenotosta

Etsintätyöstä vastaavan on ennen 7 §:ssä tarkoitetun näytteenoton aloittamista tehtävä kirjallinen ilmoitus etsintätyön kohteena olevaan alueeseen (etsintäalue) kuuluvan kiinteistön omistajalle ja haltijalle, jonka etua tai oikeutta asia saattaa koskea.

Ilmoituksessa on esitettävä etsintätyöstä vastaavan yhteystiedot, etsintäalueen tiedot ja näytteenottoa koskeva suunnitelma. Suunnitelman tulee sisältää tiedot käytettävistä välineistä ja menetelmistä, näytteenoton aikataulusta ja tutkimuksen kohteena olevasta kaivosmineraalista.

Tarkempia säännöksiä ilmoitusmenettelystä voidaan antaa valtioneuvoston asetuksella.


Helpompi varmaan kysyä ihan suullisesti lupa.

Ennen wanhaan kansalaisia oikein kannustettiin etsimään mineraaleja mutta lakikin oli toinen. Uusi kaivoslaki astui voimaan 2011 ja meni monella tavalla huonompaan suuntaan. Esimerkiksi vanhassa laissa ollut kullanhuuhdontaoikeus valtion mailla poistui kokonaan. Ei siis kannata mennä enää kullanetsintään Lappiin :cry:

piipparta
Innostunut Etsijä
Viestit: 87
Liittynyt: 01 Heinä 2016, 16:42

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja piipparta » 25 Helmi 2017, 18:24

Miten toimia esimerkiksi Viisavaaran alueella sijaitsevien valtavien, koko vaaran kokoisten kallioveistosten suhteen, kun viranomiaset ja ns. virallinen historia ei tunnusta kalliotaidetta olevan Suomessa, vaan puhutaan ns. antropomorfisista muodoista ja nämä rikolliset rakentavat tuulivoimaloita muinaisveistosten päälle?!
Esimerkiksi kuvassa näkyy koko vaaran kokoinen kallioveistos muinaisesta merovingiajan kuninkaasta, ihan selkeästi ihmisen tekemä. Sensuroijiltako niitä lupia pitäisi kysellä? Tulee jotain ihan muuta mieleen, mitä niille pitäisi tehdä.

Kuva

On täysin toisarvoista saivarrella lupien takia, varsinkin jos ja kun haitta on olematon tai erittäin vähäinen piippailijoiden suhteen. Varsinainen ongelma ovat saamattomat ja rikolliset virkamiehet sekä puoliaivoiset muinaistutkijat, jotka eivät näe kokonaisuutta ruukunsirpaleidensa kanssa.
Viimeksi muokannut piipparta, 25 Helmi 2017, 18:31. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Pollo
Raavas Tonkija
Viestit: 500
Liittynyt: 06 Syys 2013, 12:17
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja Pollo » 25 Helmi 2017, 18:30

Ei hyvänen aika! LOPETA JO!
Kyllähän noista maanmuodoista saa mitä vaan aikaan vilkkaalla mielikuvituksella, mutta kuten jo aikaisemmin mainittu niin noihin höpötyksiin on toisenlaiset foorumit :wink:

piipparta
Innostunut Etsijä
Viestit: 87
Liittynyt: 01 Heinä 2016, 16:42

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja piipparta » 25 Helmi 2017, 18:36

Tässä taas yksi hyvä esimerkki tyypistä, joka kuittaa massiivisen ja selkeän kallioveistoksen "maanmuodoilla". Ja koko puoliaivoinen virkamieskunta on täynnä näitä. Kuitenkin kyse on selkeästi massiivisesta, ihmisten tekemästä taiteesta. Jos esim. katsoo ns. kruunua, siitä lähtee kivinauha aivan linjassa.

Avatar
Pollo
Raavas Tonkija
Viestit: 500
Liittynyt: 06 Syys 2013, 12:17
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja Pollo » 25 Helmi 2017, 18:45

:shock: :o :lol: :lol:

Avatar
aar1pne
Raavas Tonkija
Viestit: 955
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 20:13
Paikkakunta: Keskipohjanmaa.

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja aar1pne » 25 Helmi 2017, 19:07

WeKinky kirjoitti:Ennen wanhaan kansalaisia oikein kannustettiin etsimään mineraaleja mutta lakikin oli toinen. Uusi kaivoslaki astui voimaan 2011 ja meni monella tavalla huonompaan suuntaan. Esimerkiksi vanhassa laissa ollut kullanhuuhdontaoikeus valtion mailla poistui kokonaan. Ei siis kannata mennä enää kullanetsintään Lappiin


Kansannäytetoiminta toimii edelleen ja voi hyvin. Vuosittain Kuopion Gtk:lle tulee 4-5000 kivinäytettä jotka on lähetetty harrastajien toimesta.
Ei kullanhuuhdonta oikeus ole mihinkään poistunut. Ainahan siihen lupa on pitänyt hakea ja saada. Tällä hetkellä voimassa olevia huuhdontalupia on 153 kpl ja Tukesilla käsittelyjonossa vireillä 167 joista 110 Jatkolupahakemuksia nämä kaikki on valtion maalla . Jokamiesoikeudella myös siellä voi vaskooli näytteitä ottaa kunhan ei mene toisen valtaukselle.
Viimeksi muokannut aar1pne, 26 Helmi 2017, 11:59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
C.SCOPE Newforce R1(veteraani)
Fisher F75 SE
Paras löytö.Hannin aarre(64 hopearahaa ja kullattu hopeavyö)

Avatar
Edmund
Metallinetsijä
Viestit: 174
Liittynyt: 08 Huhti 2016, 19:56
Paikkakunta: Meri-Lappi

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja Edmund » 25 Helmi 2017, 19:09

Pollo kirjoitti:Ei hyvänen aika! LOPETA JO!
Kyllähän noista maanmuodoista saa mitä vaan aikaan vilkkaalla mielikuvituksella, mutta kuten jo aikaisemmin mainittu niin noihin höpötyksiin on toisenlaiset foorumit :wink:
+1

Lähetetty minun E5603 laitteesta Tapatalkilla
Golden Mask 1+, 9" spider-kela
Gold Hunter Pro-Pointer
Puutarhalapio
Vaskooli

Avatar
P.Aholainen
Kunniajäsen
Viestit: 3404
Liittynyt: 20 Syys 2010, 20:09

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja P.Aholainen » 26 Helmi 2017, 09:33

Jokamiehenoikeudesta on foorumilla jo keskusteltu aikaisemmin.

http://www.aarremaanalla.com/foorumi/vi ... us#p123660
moderaattori

Avatar
iron maden
Kunniajäsen
Viestit: 1404
Liittynyt: 27 Huhti 2013, 18:32
Paikkakunta: Lieksa

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja iron maden » 05 Maalis 2017, 09:38

Olipahan keskusteltu mitä hyvänsä niin kitkattomin eli sujuvammin homma toimii, kun kysyy maanomistajilta luvat ennakkoon! Mielipiteeni on tämä ja pysyy!

Ne luvatta tonkijat on ns 'hämäräpiippareita' joista täälpäin heistä nimitystä käytetään!
Etsintäkiimassaan pilaavat rehtien metallinetsijöiden mainettakin!
Ace Garret 250+Exelrattor DD 10/14kela.
Golden Mask 4+ 10,5 kela
Garretin pro pointter.
Vanhin kolikko 1748 öre, hopiaa ym ja maasta nostettua rautaa yli 160 kiloa!

Avatar
Kizmo
Metallinetsijä
Viestit: 367
Liittynyt: 17 Elo 2015, 20:11
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja Kizmo » 05 Maalis 2017, 18:56

iron maden kirjoitti:Olipahan keskusteltu mitä hyvänsä niin kitkattomin eli sujuvammin homma toimii, kun kysyy maanomistajilta luvat ennakkoon! Mielipiteeni on tämä ja pysyy!

Ne luvatta tonkijat on ns 'hämäräpiippareita' joista täälpäin heistä nimitystä käytetään!
Etsintäkiimassaan pilaavat rehtien metallinetsijöiden mainettakin!
On vain noihin metsäkohteisiin välillä niin hiton vaikea edes löytää omistajaa. Aivan eri juttu jos samalla tontilla on vaikka talo niin talosta kysymällä saa kyllä tietoa jos jonkinlaista. Mutta en ole enkä tulevaisuudessakaan taida jaksaa puhtaisiin metsäpaikkoihin kysellä lupia erikseen jo ihan siksi että maanmittauslaitos rokottaa kysymyksistä aika paljon rahaa.

Pellot sunmuut jalostetummat maat on toki aivan eri juttu.
XP - Garrett - Whites - Minelab & SME
moderaattori

Avatar
Aatu maalta
Viestit: 25
Liittynyt: 05 Maalis 2017, 00:27

Re: Jokamiehenoikeudet eivät salli kaivamista!

Viesti Kirjoittaja Aatu maalta » 06 Maalis 2017, 13:19

Kizmo kirjoitti:maanmittauslaitos rokottaa kysymyksistä aika paljon rahaa.

Pellot sunmuut jalostetummat maat on toki aivan eri juttu.
Jätä se museoviraston t. paikallismuseon huoleksi, kunhan et irroita maasta löytämääsi esinettä. Löytö menettää suurimman osan informaatioarvostaan, jos se poistetaan löytökontekstistaan.

Vastaa Viestiin