Varoittava kertomus sotahistoriallisista kohteista...

Keskustelua kaikesta muusta aarteenetsintään liittyvästä ja vaikka säästä kuin jo otsikoiduista aihepiireistä. Täällä voit kertoa vaikka muista harrastuksistasi.
Vesku-457
Viestit: 48
Liittynyt: 25 Huhti 2015, 15:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Varoittava kertomus sotahistoriallisista kohteista...

Viesti Kirjoittaja Vesku-457 » 26 Touko 2015, 07:25

Terve kaikki, tuli mieleen, että pitäisi varmaan varoittaa noista ampulleista ja niiden käsittelystä.

Tämä on tapahtunut noin 12 vuotta sitten...
Veljeni vaimolla Anjalla, joka asuu Rovaniemellä, on ollut sukulaisia mm. Misin (Rovaniemi-Kemijärvi tien alapuolella) tukikohdan alueella.
Alueella on ollut sodan aikaan paljon saksalaisia aseineen päivineen.

Muistaakseni Anjan eno on asunut tuolla alueella sodan jälkeen pienessä mökissä ja enon kuoltua oli tukikohta-alueen sisällä ollut mökki jäänyt vaille omistajaa ja Anja sai äitinsä kanssa tehtäväksi tyhjentää mökkiä.

Ullakolta löytyi kaksi ampullia joissa oli molemmissa pääkallon kuva ja kellertävää nestettä sisällä. Anja vei nuo ampullit Sotilaspiiriin esikuntaan ymmärtämättä sen paremmin ja pääsi sitten pariksi tunniksi kuulusteltavaksi: Miten, mistä ja milloin....
Aine oli ollut ilmeisesti syanidia viranomaisten mukaan...

Ok, eräs alueen naapurimökin omistaja kertoi noita ampulleja olleen puulaatikollisen ja että tämä sukulaismies olisi haudannut ne vaarallisuutensa vuoksi maahan johonkin lähistölle. Armeija etsi tuon alueen kaikella mahdollisella tutkimuskalustolla, mutta kun tarkka paikka ei ollut tiedossa, niin oli lähes mahdotonta osua kohdalle (maastossa oli romua ja paljon). Ne olisi löytänyt ehkä puulaatikon naulojen avulla, mutta itse ampullit eivät tietääkseni anna mitään reaktiota esim. miinaharavalle. Kaivamaan armeijakaan ei alkanut....

Noin neljä vuotta sitten tuo mökki hävitettiin polttamalla Pelastuslaitoksen kanssa yhteistyössä sillä seurauksella, että koko kulotusporukka syleili innolla maata. Mökin rakenteisiin kun oli kätketty ammuksia ja ne alkoivat paukkua palon ehdittyä riittävän pitkälle. Sen jälkeen nuo loput homerakennukset onkin tuhottu tietääkseni Catepillarilla tarkempien tutkimusten jälkeen...

Nyt sitten se varoituksen sana:
Aina, kun liikutaan vanhoilla sotatarvikkeita sisältävillä paikoilla, niin ei se aina ole pelkästään metallia, mitä sieltä saattaa löytyä.
Nyt jos ahkera kaivaja iskee lapionsa tuollaiseen pirulliseen ampullikasaan, niin hengenlähtö on todella lähellä, ellei suorastaan varma.
Eli pitää olla EXTRA varovainen, jos tuollaisiin paikkoihin aikoo mennä kaivelemaan, mutta minusta se on sama, kuin pelaisi venäläistä rulettia pistoolilla, jossa on kolme kuulaa sisällä kuudesta... :!:

Tästä olisi ehkä hyvä muistuttaa myös kavereita, jotka eivät lue tätä foorumia...

Parempi olisi, jos pysytään loitolla noista paikoista ja etsitään niitä mukavia hopiaisia kolikoita, vaikkei niitä löytyisikään... :)
Vesku/ Seinäjoki; laite: XP ORX HF 9" RC WSAudio + XP MI-6 Pinpointer
Vanhin löytö: 1 Öre 1720 KM, Ylistaro ja jokunen hippu Puskuojalta.

Latezi
Metallinetsijä
Viestit: 174
Liittynyt: 30 Huhti 2012, 19:25
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Varoittava kertomus sotahistoriallisista kohteista...

Viesti Kirjoittaja Latezi » 27 Touko 2015, 00:59

Kiitos kertomuksesta, kun tarkoitus oli käydä kaverini isän luona misissä piipparoimassa, joten kannattaa kaksi kertaa vielä miettiä tai ainakin ottaa vaan pienet löydöt eikä isoja romuja alkaa kaivelemaan !
Fisher gold bug
Garret Pro-pointer

Avatar
iron maden
Kunniajäsen
Viestit: 1404
Liittynyt: 27 Huhti 2013, 18:32
Paikkakunta: Lieksa

Re: Varoittava kertomus sotahistoriallisista kohteista...

Viesti Kirjoittaja iron maden » 03 Kesä 2015, 18:47

Vaikka tääl itärajalla asun ja varsin lähellä entisiä taistelualueita, niin mitään himoja niitä tutkia minulla ei ole! Tääl on yhä, tietylla paikoin maastot täynnä sotaroinaa ja räjähtämättömiä ammuksia, miinoja sun muuta! Ei kiinnosta tökätä lapiotaan johonkin pommiin, kranaattiin tai käsikranaattiin, puhumattakaan pannsaririnyrkeistä! Muutama vuosi sitten löytyi ihan pintalöytönä noita asekätkentä piiloja! Jopa pikkupojat saa niitä käsiinsä uintireissuillaan !
http://maanpuolustus.net/threads/r%C3%A ... iset.1319/
Ace Garret 250+Exelrattor DD 10/14kela.
Golden Mask 4+ 10,5 kela
Garretin pro pointter.
Vanhin kolikko 1748 öre, hopiaa ym ja maasta nostettua rautaa yli 160 kiloa!

lapland relics man
Metallinetsijä
Viestit: 379
Liittynyt: 15 Marras 2010, 12:29
Paikkakunta: Lappi.

Re: Varoittava kertomus sotahistoriallisista kohteista...

Viesti Kirjoittaja lapland relics man » 03 Kesä 2015, 23:28

Jo vain täällä lapissa kun asustelee niin nuita sota leiri/varastoalueita on todella paljon. Misin aluetta kannattaa välttää juurikin ammusten ja kaikkien rajähteiden vuoksi, itellä tulee etittyä nuilta majoitusalueilta jossa ovat asuneet pitkään . Niissä harvemmin törmää räjähteisiin, mutta säilykepurkkeihin ja peltiroinaan senkin edestä :lol: Eikä noilla ammuksilla ole arvoa, joten eipä kannata riskeerata todellakaan kenenkään ainuutaan. Itseä kiinnostaa merkit puhdetyöt pistimet kypärät ja muu ei räjähtävä/laukeava. Aseet ei hirviästi nappaa niissä kun on oma hommansa viedä asesepälle dekottavaksi jos edes alkaa dekoamaan.
Varusteet: Pari kaverin tekemää pulssiharavaa
Golden mask 3
Minelab xterra 305
minelab xterra 705
Pari super magneettia
kenttälapioita 3kpl
Vanhin löytö: skilling 1803.

Vastaa Viestiin